Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Національне агентство, реалізуючи повноваження щодо координації діяльності уповноважених підрозділів (уповноважених осіб) з питань запобігання та виявлення корупції, інформує

Дата: 16.05.2022 11:20
Кількість переглядів: 491

Порядок перевірки факту подання суб’єктами декларування декларацій відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» та повідомлення Національного агентства з питань запобігання корупції про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій (далі – Порядок) затверджено наказом Національного агентства з питань запобігання корупції від 20.08.2021 № 539/21.

Фото без опису

Зважаючи на триваючий особливий період та запроваджені заходи, спрямовані на оборону держави, звертаємо увагу на особливості подання декларації за минулий рік суб’єктами декларування, які у зв’язку з виконанням завдань в інтересах оборони України не мають (не мали) можливості подати декларацію до 01 квітня за місцем роботи.

Відповідно до ч. 3 ст. 119 Кодексу законів про працю України за працівниками, які:

  • призвані на строкову військову службу;
  • призвані на військову службу за призовом осіб офіцерського складу;
  • призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;
  • призвані на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період;
  • прийняті на військову службу за контрактом (у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення),
  • зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток.

Дія розділу VII «Фінансовий контроль» Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) не поширюється, зокрема, на військовослужбовців військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (абз. 1 ч. 5 ст. 45 Закону).

В абз. 2 ч. 5 ст. 45 Закону визначено вичерпний перелік обставин (виконання завдань в інтересах оборони України під час дії особливого періоду, безпосередня участь у веденні воєнних (бойових) дій тощо), за яких зазначені категорії військовослужбовців подають щорічну декларацію протягом 90 календарних днів з дня закінчення проходження військової служби.

Тобто зазначені у ч. 3 ст. 119 КЗпП України особи під час проходження військової служби не подають декларації за посадою, яка зберігається за ними.

Після закінчення проходження військової служби такі особи зобов’язані подати декларацію за минулий рік (із зазначенням посади, яку вони обіймали до призову на військову службу):

  • до 31 березня включно – у разі повернення на роботу до закінчення щорічної кампанії декларування,
  • протягом 90 календарних днів з дня закінчення проходження військової служби – у випадку повернення на роботу після закінчення щорічної кампанії декларування.

Особам, які закінчили проходження військової служби після завершення щорічної кампанії декларування і подають декларацію протягом 90 днів з дня закінчення проходження військової служби, рекомендується звернутися до Національного агентства через персональний електронний кабінет Реєстру (створивши нове повідомлення у вкладці «Мої повідомлення») та вказати причину подання декларації після закінчення щорічної кампанії декларування, додавши при цьому підтвердні документи (наприклад, наказ про поновлення на посаді).

Рекомендуємо врахувати викладену позицію Національного агентства щодо особливостей декларування окремих категорій осіб при перевірці факту подання суб’єктами декларування декларацій та повідомлення Національного агентства про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій та довести цей лист до відома суб’єктів декларування, які зазначені у ч. 3 ст. 119 КЗпП України.

Додатково інформуємо, що з метою надання методичної та консультаційної допомоги Національне агентство підготувало Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю (подання декларації, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, повідомлення про відкриття валютного рахунку) від 29.12.2021 № 111

Просимо взяти до відома цю інформацію керівників підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління державних органів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь