Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Усиновлення дітей під час воєнного стану

Дата: 27.06.2022 09:29
Кількість переглядів: 485

Після вторгнення російських окупантів і початку бойових дій у різних українських містах та селах, у соціальних мережах часто з'являються повідомлення про бажання всиновити дітей, які залишились без батьків. Бажаючі зазначають, що ніби чули про введення спрощеної процедури усиновлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Однак  служба у справах дітей зазначає, що це не так. І навіть в умовах воєнного часу дотримання законодавства щодо цього є неухильним. Звертають також увагу, що є можливість надати дітям тимчасовий прихисток. Але ця процедура також має відбуватися за законом. 

Фото без опису

Усиновлення дітей під час воєнного стану

На період воєнного стану процедура усиновлення не змінювалася і відбувається на загальних підставах, з урахуванням вимог, які встановлені Сімейним Кодексом України та Порядком здійснення діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей (Постанова Кабінету Міністрів України №900 від 08.2008).

1. Усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім'ю особи на правах сина чи доньки за здійсненням рішення суду.

2. Усиновлення проводиться в найвищих інтересах дитини для забезпечення стабільних і гармонійних умов її життя і є пріоритетною формою влаштування дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

3. Усиновити можна дитину, яка перебуває на місцевому обліку в службі у справах дітей в районній, районній в м. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу місцевої, районної в місті ради, а саме:

? Діти-сироти
? Діти, позбавлені батьківського піклування
? Діти, батьки яких дали згоду на усиновлення

4. Під час розгляду питання про усиновлення органи опіки перевіряють велику кількість документів, для встановлення обставин з приводу батьків і самої дитини, з'ясовуючи, чи може він бути усиновлений.

5. Також встановлюються наявність у дитини інших родичів, які мають переважне перед іншими право на її усиновлення або родичів, які можуть піклуватися про дитину та інші обставини.

6. В умові війни складність постановки на облік полягає у відсутності офіційних достовірних підтверджень такого сирітства і неможливості їх отримати. Діти можуть мати братів або сестер, які за загальним правилом не можуть бути розлучені при усиновленні.

Відносно таких дітей є ще два правила, які не можна порушувати:

? Усиновлення не може проводитися, якщо є надія на успішний розшук і возз'єднання сім'ї в кращих інтересах дитини.
? Усиновлення неможливо, якщо ще не пройшов розумний період (2 роки), протягом якого були зроблені всі можливі кроки для розшуку батьків або інших важливих членів сім'ї.

Ольга ЯЦЬКО
т.в.о. начальника служби
у справах дітей


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь