Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

«Голоси УПА»: УІНП презентує відеопроєкт зі спогадами учасників національно-визвольного руху

Дата: 13.10.2022 17:17
Кількість переглядів: 249

Спогади тих, хто зі зброєю в руках боровся за незалежність України, можна почути у відеопроєкті «Голоси УПА» на сторінках Українського інституту національної пам’яті та Центру досліджень визвольного руху у соцмережах. Відеосвідчення зібрані командою ЦДВР у різний час та надані для Архіву усної історії Українського інституту національної пам’яті.

Фото без опису

Для проєкту УІНП відібрав чотири фрагменти спогадів учасників національно-визвольного руху ХХ століття, в яких від першої особи ведеться розповідь про часи, коли торувався шлях до незалежності України. Проєкт приурочено 14 жовтня – Дню захисників і захисниць України та 80-річчю створення Української повстанської армії..

До проєкту увійшли спогади:

Василя Левковича («Вороний») – полковник УПА, командир військового округу «Буг». Лицар Золотого Хреста Бойової Заслуги 2-го класу. Політв’язень радянських концтаборів. Провів в ув’язнені 25 років.

Дарії Гусяк («Дарка», «Нуся») – зв’язкова головнокомандувача УПА Романа Шухевича, активістка ОУН. Кавалер ордена княгині Ольги III ступеня.

Василя Кука («Василь Коваль», «Юрко Леміш», «Ле», «Медвідь») –  генерал-хорунжий, головнокомандувач УПА з 1950-го до 1954 року (після загибелі Романа Шухевича).

Нестора Кучабського («Берест») – учасник національно-визвольного руху, автор книги пам’яті «За Україну, за її волю…».

Український інститут національної пам’яті цьогорічну інформаційну кампанію проводить під гаслом «Боролись! Боремось! Поборемо!», щоб показати тяглість боротьби за державність і військових традицій, а також зв’язок поколінь, які втілювали і втілюють цю боротьбу. Детальніше про інформаційну кампанію за посиланням..

Українська повстанська армія – військово-політична формація українського національно-визвольного руху, який прагнув відновити українську державність у час, коли світ був охоплений Другою світовою війною, а на землях України два тоталітарні режими – комуністичний і нацистський – коїли масові злочини.

УПА була створена в 1942 році. Діяла під час Другої світової війни, воюючи спершу з німецькою окупаційною армією. А коли нацистський режим був знищений та засуджений, УПА продовжила боротьбу проти ще одного тоталітарного режиму – комуністичного. Під час Другої світової війни повстанське підпілля діяло в усіх регіонах України – від Галичини до Криму й Донеччини. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь