Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

1895 - народився Микола Божко-Божинський, учасник бою під Крутами

Дата: 23.10.2022 09:52
Кількість переглядів: 214

1895, 23 жовтня – на Полтавщині, у дворянській родині народився  Микола Божко-Божинський, учасник бою під Крутами. Працював у  міністерстві земельних справ УНР.

Микола Божко-Божинський. Лубни, приблизно 1915 рік. Фото:history.org.ua

Із серпня 1907 до квітня 1915 року навчався в Лубенській гімназії.
Атестат зрілості засвідчує, що Микола найкраще опановував основи законодавства, Закон Божий  німецьку й французьку мови та математику. 
Переїхав до Києва, де склав іспити й розпочав навчання на фізико-математичному факультеті Університету Св. Володимира. Утім, студента вабили не лише точні науки. Микола поринає у громадське життя, долучається до партії есерів. У 1917 році Божка-Божинського обирають товаришем голови Тимчасового виконавчого комітету партії об’єднаної народної організації лівих соціалістів України. Ліві українські есери підтримали проголошення III і IV Універсалів Центральної Ради та її державотворчу діяльність. Зокрема, Микола на початку січня 1918 року працював помічником діловода у Міністерстві земельних справ УНР.

У бою під Крутами 29-30 січня 1918 року захищав від російсько-більшовицької агресії Українську Народну Республіку. Завдяки подвигу крутянців, яким вдалося стримали на кілька днів російсько-більшовицьку навалу, щойнопроголошену УНР визнали Німеччина, Австро-Угорщина, Болгарія і Туреччина.

Під час бою під Крутами 30 січня 1918 року потрапив у полон і був розстріляний окупантами. 19 березня 1918 року  Миколу Божка-Божинського з почестями поховали  на Аскольдовій могилі у Києві.

Світлину Миколи Божка-Божинського разом із іншими фото реальних захисників станції Крути показано наприкінці художнього повнометражного художнього фільму «Крути-1918». 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь