Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Якість питної води та її вплив на здоров’я населення

Дата: 30.11.2022 11:06
Кількість переглядів: 235

Як відомо, стан організму людини залежить від чистоти повітря, способу життя, якості продуктів харчування, а також питної води. Забруднена питна вода згубно впливає на здоров’я людини. Мільярди вірусів і бактерій у воді призводять до спалахів епідемій, інфекційних захворювань, а токсичні речовини – до масових отруєнь. Вода є найпростішим хімічним компонентом живої матерії, яка об’єднує усі організми, які населяють нашу планету.

Значна кількість хвороб людини пов’язана з незадовільною якістю питної води і порушенням санітарно-гігієнічних норм водопостачання. Вживання недоброякісної питної води (2–2,5 л на добу однією людиною) суттєво погіршує здоров’я, зумовлюючи виникнення специфічних хвороб.

За даними всесвітньої організації охорони здоров’я більше 70% відомих сьогодні хвороб пов’язано з незадовільною якістю питної води.

Для оцінки якості води в санітарній практиці користуються бактеріологічними показниками. Одним із показників бактеріального забруднення є кишкова паличка. 

Вживання води питної, яка містить понад нормовану кількість нітратів, у окремих випадках може призвести до захворювання, яке називається водно-нітратна метгемоглобінемія. Дане захворювання обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, який утворюється внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін, що призводить до кисневого голодування тканин (гіпоксії). Групи підвищеного ризику становлять немовлята віком до 1 року, які перебувають на штучному вигодовуванні (коли суміші готуються на воді з високою концентрацією нітратів).

Також чутливі до нітратів особи похилого віку, хворі на анемію та люди, які страждають захворюваннями дихальної та серцево-судинної системи. Оскільки на сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води в умовах децентралізованого водопостачання.

З метою попередження виникнення захворювань Коростенське ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області рекомендує:

 - вживати питну воду з криниць лише за наявності інформації щодо її безпечності для здоров’я;

 - не використовувати для питних потреб воду з криниць, поблизу яких є вигрібні ями/надвірні туалети;

 - слідкувати за санітарно-технічним станом криниць;

 - не допускати вигул тварин та птиці поблизу криниці;

 - з метою покращення якості води, використовувати фільтри;

 - використовувати для питних потреб лише кип’ячену воду;

 - для приготування їжі та питних цілей використовувати чисту від нітратів питну воду, зокрема фасовану, бутильовану, столову воду особливо батькам, які мають немовлят та дітей до 3-х років;

 - через активні обстріли ворога багато міст України під загрозою відключення централізованого водопостачання або вже стикнулися з цією проблемою. Тому громадяни повинні завчасно створити запас питної та технічної води. Зберігати воду питну потрібно в закритих ємностях. Як правило, роблять 2-3 добовий запас;

 У разі відключення централізованого водопостачання, рекомендуємо органам місцевої влади забезпечити населення привізною питною водою. Надавати інформацію населенню про місця та графіки підвезення питної води.                                                                                     

Бережіть себе і своє здоров’я та здоров’я близьких вам людей! Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте.

Пам’ятайте, що особливо в цей тяжкий для Вас час зберегти здоров’я вам і вашим рідним допоможуть дуже прості правила гігієни!

Інна МАТВІЄНКО

Фельдшер – санітарний

відділу державного нагляду з

а дотриманням санітарного законодавства

Коростенського управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

 в Житомирській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь