Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

21 лютого день пам'яті Олени Теліги - української поетеси, публіцистки, діячки ОУН (1906-1942)

Дата: 21.02.2023 12:06
Кількість переглядів: 261

Фото без опису

"І в павутинні перехресних барв,

Я палко мрію до самого рання,

Щоб Бог зіслав мені найбільший дар:

Гарячу смерть, не зимне умирання."

Олена Теліга

Фото без опису

Олена Теліга народилася 21 липня 1906 р. під Москвою в родині професора, майбутнього міністра УНР Івана Шовгеніва.

Її навчали російської, німецької, французької мов, а української вона не знала. Олена Теліга пройшла шлях від російського середовища та культури до українського націоналізму, залишившись непохитною в переконаннях.

Фото без опису

Перед революцією 1917 р. батьків запросили на роботу до Києва. У 1922 р. родина покидає Україну і перебирається до Чехословаччини. Навчаючись у Празі, Олена Теліга розпочинає свою літературну діяльність. У 1926 р. у Празі Олена вийшла заміж за Михайла Телігу.

Фото без опису

У 1939 р. Олена Теліга зустрілася з Олегом Ольжичем (членом ОУН, одним з керівників націоналістичного руху). Вона увійшла до ОУН, і з ризиком для життя влітку 1941 року повернулась до Києва, у якому на той час уже діяли націоналісти. Олена відразу взялася за організацію літературного життя. Вона стає головою Спілки українських письменників. Активність ОУН у Києві довго не могла бути поза увагою фашистської влади. Почалися масові арешти. Олена Теліга загинула за свій патріотизм, а Михайло Теліга пішов заради коханої дружини на смерть, хоч і не мав цього робити, оскільки не був у списку ОУН, але добровільно назвався письменником і був заарештований разом з дружиною.

Олену Телігу та інших ОУНівців було розстріляно у лютому 1942 р. у Бабиному Яру.

“Ми, українці, не сміємо лишати лише пасивними глядачами, які лише час від часу приглядаються до бурхливих змагань, в яких беруть участь інші. Ні, ми мусимо бути активними учасниками в не менш великих змаганнях, змаганнях до відродження і віднайдення всього того, що довгі десятиліття гнітив в нашому народі той злочинний світ, який нарешті валиться. Ми мусимо великими спільними зусиллями нищити ту їдку отруту, що хотіла випалити в душах українців зі східних земель кожне найдрібніше почуття, з якого складається велика національна свідомість, національна гідність, національна окремішність, а передусім - почуття нерозривної національної спільноти.”, - Олена Теліга.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь