Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

До уваги платників податків! Рекомендації щодо заповнення платіжних документів

Дата: 12.04.2023 14:24
Кількість переглядів: 318

З 01.04.2023 року у платіжну інфраструктуру України вводиться міжнародний стандарт ISO 20022.

Фото без опису

Механізм сплати податків, зборів, платежів та єдиного внеску в умовах дії зазначеного стандарту врегульовано наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 року №148 «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне  соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28.03.2023 року за №528/39584.

Щодо заповнення поля «призначення платежу».

Обов’язковим реквізитом платіжної інструкції є реквізит «Призначення платежу», під час заповнення якого для платника у разі сплати податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави на бюджетний / небюджетний / єдиний / депозитний рахунок передбачено поля встановленого формату:

«Код виду сплати»;

«Додаткова інформація запису»;

Важливо! Поле «Призначення платежу» використовується для обліку сплачених сум в ІС «Податковий блок» для ідентифікації платника податку та занесення сплаченої суми до його ІКП. У разі некоректного заповнення цього поля сплачена сума буде обліковуватись окремо як нез’ясована, а в ІКП може виникнути податковий борг, на який буде нараховуватися пеня та штрафні санкції за несвоєчасну сплату платежу. Навіть у випадку уточнення призначення нез’ясованого платежу на підставі заяви платника  така сума буде внесена до ІКП платника податків не раніше дати поданої ним заяви. За період існування податкового боргу в ІКП буде нараховано пеню та штрафні санкції відповідно до чинного законодавства. 

Приклад 1

Правильно заповнене поле «Призначення платежу» повинно виглядати так:

*;101; єдиний внесок, нарахований на суму заробітної плати за першу половину лютого 2022 року

*;101; податок на прибуток за 2-ий квартал 2023 року

*;140; податковий борг з податку на прибуток

У разі коли платником при сплаті податків, зборів, платежів та єдиного внеску, що адмініструються ДПС, на бюджетні/не бюджетні рахунки у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції не зазначено або зазначено код виду сплати, який відсутній у додатку 1 до цього Порядку, вважається, що платник сплатив грошове зобов’язання / єдиний внесок за кодом виду сплати 101.

Вищезазначені вимоги необхідно враховувати при заповненні платіжних документів (в тому числі при сплаті через банківські термінали, системи Інтернет-банкінгу) та вимагати від операторів-касирів банків, поштових відділень вірного заповнення поля «Призначення платежу». 

У разі сплати податку на невірний рахунок, платник податків може звернутися до Центру обслуговування платників за місцем реєстрації для проведення звірки. Якщо платежі відсутні у інтегрованій картці платника, суб'єкту господарювання необхідно написати заяву на переведення коштів. У заяві зазначаються обов'язкові реквізити суб'єкта господарювання (фізичної особи - підприємця): прізвище, ім'я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер), місце реєстрації. Крім того, вказується номер рахунку, на який були перераховані кошти, дату, суму та номер платіжного документу. Також, зазначається напрямок перерахування коштів (або на інший бюджетний рахунок, або на рахунок платника) та причини такого повернення. До заяви додається документ, що підтверджує факт сплати податку. Заяву можна подати до будь-якого Центру обслуговування платників. Ці ж дії суб'єкт господарювання може здійснити через сервіс Електронний кабінет, подавши заяву в електронній формі через приватну частину за ідентифікатором форми F 1302001, або у довільній формі через меню «Листування з ДПС».

Щодо заповнення поля «призначення платежу» в платіжних документах для платників, які обрали єдиний рахунок.

При сплаті коштів на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я ДПС, платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції може:

1) не визначати напрям/напрями спрямування коштів з єдиного рахунка на бюджетні/небюджетні рахунки.

У такому випадку платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює тільки поле «Додаткова інформація запису» з інформацією щодо переказу коштів у довільній формі.

При цьому платник, використовуючи засоби електронного кабінету, може:

визначити напрям/напрями спрямування коштів з єдиного рахунка на бюджетні/небюджетні рахунки;

не визначати напрям/напрями спрямування коштів з єдиного рахунка. У такому разі кошти перераховуються з єдиного рахунка на бюджетні/небюджетні рахунки на підставі податкової інформації, визначеної пунктом 351.5 статті 351 Кодексу;

2) самостійно визначити напрям/напрями спрямування коштів з єдиного рахунка на бюджетні/небюджетні рахунки.

У такому випадку платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює з переліку такі поля:

«Номер рахунку» (вказується номер бюджетного/небюджетного рахунку);

«Сума податку» (вказується сума, яка має бути зарахована на бюджетний/не бюджетний рахунок);

«Інформація про податкове повідомлення (рішення)» (вказується номер податкового повідомлення-рішення/рішення/вимоги та/або рішення щодо єдиного внеску (у разі якщо кошти сплачуються на підставі таких документів);

«Додаткова інформація запису» (вказується інформація щодо переказу коштів у довільній формі).

Приклад 2

Правильно заповнене поле «Призначення платежу» повинно виглядати так:

єдиний внесок, нарахований на суму заробітної плати за першу половину лютого 2022 року, в сумі 3000,00 грн; UA078999980000355659201020630; 3000,00; єдиний внесок, нарахований на суму заробітної плати за першу половину лютого 2022 року

Платник, який використовує єдиний рахунок, за бажанням може оформити платіжну інструкцію одночасно за декількома напрямами зарахування на бюджетні/небюджетні рахунки коштів, що сплачуються на єдиний рахунок.

При цьому реквізит «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнюється стільки разів, скільки платежів бажає сплатити платник платіжною інструкцією, із заповненням реквізитів.

Приклад 3

платник перераховує на єдиний рахунок кошти в сумі 3 000,00 грн за напрямами сплати:

- земельний податок за 2022 рік,м. Житомир, в сумі 1000,00 грн; UA238999980334139813000006797; 1000,00; земельний податок за 2022 рік, м. Житомир

- єдиний внесок, нарахований на суму заробітної плати за першу половину лютого 2022 року, в сумі 1000,00 грн; UA078999980000355659201020630;1000,00;єдиний внесок, нарахований на суму заробітної плати за першу половину лютого 2022 року

- податок на доходи фізичних осіб за лютий 2022 року в сумі 1000,00 грн; UA488999980333179340000006797; 1000,00; податок на доходи з фізичних осіб за лютий 2022 року


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь