Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Хто має право посвідчувати заповіт?

Дата: 21.04.2023 12:32
Кількість переглядів: 153

Необхідність скласти заповіт може спіткати будь-де: чи то на службі в збройних силах, чи в лікувальному закладі, чи навіть на морському судні.

Посвідчує заповіт 📝 здебільшого державний або приватний нотаріус.

🔺Однак, часто трапляються ситуації, коли людина бажає скласти заповіт, не маючи можливості звернутися до нотаріуса.

Для цього визначено перелік посадових осіб, котрі можуть виконати таку функцію.

Громадяни України, які перебувають за кордоном, можуть звернутись для посвідчення заповіту до наших консульств та посольств.

☑️Якщо особа перебуває у сільському населеному пункті, для посвідчення заповіту (крім секретного заповіту), може звернутися до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування.

☑️Заповіт особи, яка перебуває на лікуванні у лікарні, госпіталі, іншому стаціонарному закладі охорони здоров'я, а також особи, яка проживає у будинку для осіб похилого віку та осіб з інвалідністю, може бути посвідчений:

✅головним лікарем;

✅його заступником з медичної частини або черговим лікарем цієї лікарні, госпіталю, іншого стаціонарного закладу охорони здоров'я;

✅начальником госпіталю, директором або головним лікарем будинку для осіб похилого віку та осіб з інвалідністю (посвідчується при свідках).

✔️Заповіт особи, яка перебуває під час плавання на морському, річковому судні, що ходить під прапором України🇺🇦, може бути посвідчений капітаном цього судна (посвідчується при свідках).

✔️Заповіт особи, яка перебуває у пошуковій або іншій експедиції🕵🏽, може бути посвідчений начальником цієї експедиції (посвідчується при свідках).

✔️Заповіт військовослужбовця, а в пунктах дислокації військових частин, з'єднань, установ, військово-навчальних закладів, де немає нотаріуса чи органу, що вчиняє нотаріальні дії, також заповіт працівника, члена його сім'ї і члена сім'ї військовослужбовця може бути посвідчений командиром (начальником) цих частин, з'єднань, установ або закладів (посвідчується при свідках).

⚠️В умовах воєнного стану заповіти військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань, а також працівників правоохоронних (спеціальних) органів, органів цивільного захисту, можуть посвідчуватися командиром (начальником) цих формувань (органів) або іншою уповноваженою таким командиром (начальником) особою. Начальник табору (установи, де створено дільницю) для військовополонених може посвідчувати заповіт військовополоненого.

✔️Заповіт особи, яка утримується в установі виконання покарань, може бути посвідчений начальником такої установи (посвідчується при свідках).

✔️Заповіт особи, яка утримується у слідчому ізоляторі, може бути посвідчений начальником слідчого ізолятора (посвідчується при свідках).

Нотаріус, інша посадова, службова особа, яка посвідчує заповіт, свідки, а також фізична особа, яка підписує 🖊 заповіт замість заповідача, не мають ❌ права до відкриття спадщини розголошувати відомості щодо факту складення заповіту, його змісту, скасування або зміни заповіту.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь