Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

37 років Чорнобильскої катастрофи: жертви, ліквідатори та наслідки

Дата: 26.04.2023 09:04
Кількість переглядів: 189

26 квітня 1986 року Чорнобильська АЕС стала символом найбільшої в історії людства техногенної катастрофи та символом мужності, самопожертви й жертовності тисяч українців. Це день пам'яті мужніх людей — пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС — усіх, хто ціною власного життя у двобої з моторошним невидимим ворогом захистили людство від смертельної радіації.

Фото без опису

37 років минуло від техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи, спричиненої двома тепловими вибухами й подальшим руйнуванням четвертого енергоблока Чорнобильської атомної електростанції. У результаті аварії на ЧАЕС було повністю зруйновано атомний реактор, у довкілля потрапили радіоактивні речовини, а хмара, що утворилася, рознесла їх на значні ділянки території колишнього Радянського Союзу. Відбулося радіоактивне зараження території загальною площею 207, 5 тис. кв. км. Від вибуху й при гасінні пожежі, що тривала близько 10 днів, загинула 31 особа, понад 200 госпіталізували. З території в радіусі 30 кілометрів від місця аварії евакуювали понад 100 тисяч людей. Участь у гасінні пожежі на ЧАЕС брали 240 тис. осіб. Усі вони отримали високі дози радіації. Однак саме пожежникам вдалося врятувати населення прилеглих територій України, білорусі й росії та запобігти ще більшій катастрофі — сильному водневому вибуху, який міг стати наступним етапом трагедії. Загальна кількість тільки ліквідаторів цієї аварії (беручи до уваги й наступні роки) становить близько 600 тис. осіб. Відразу після аварії опромінення отримали майже 8,5 млн людей, високе радіоактивне забруднення охопило близько 155 тис. кв. км територій, з них 52 тис. кв. км — сільськогосподарські землі. Трагедія забрала життя тисяч людей, стала причиною багатьох, переважно онкологічних захворювань, завдала величезних збитків навколишньому середовищу. Жахливі наслідки цієї трагедії відчуваються досі. Через забруднення повітря, ґрунтів і вод з'явилася так звана «зона відчуження», де небезпечно, а тому заборонено проживати людям. До теперішнього часу немає єдиних даних щодо кількості людей, які загинули чи згодом померли від наслідків вибуху на ЧАЕС. Так, німецькі представники організації Лікарі світу за запобігання війні тільки серед ліквідаторів нарахували 50-100 тис. смертей, оцінивши загальну кількість жертв у 246 тис. осіб. За іншими даними загальна кількість постраждалих — 540-900 тис. осіб. Нині від двох до семи мільйонів людей продовжують проживати на територіях з підвищеною радіоактивністю.

За Міжнародною шкалою ядерних подій чорнобильська аварія оцінюється по максимальному 7 рівню і характеризується як "важкі наслідки для здоров'я людини та для навколишнього середовища".

У листопаді 2016 року реактор Чорнобильської АЕС накрили новим саркофагом. Новий безпечний конфайнмент — найрухоміше спорудження у світі, яке оснащено унікальними технологіями і системами.Споруда вражає своїми розмірами: близько 165 метрів завдовшки, 260 метрів завширшки і 110 метрів заввишки.Конфайнмент вже став унікальним об'єктом і має простояти мінімум століття.

Чорнобиль — не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Ризикуючи своїм життям і здоров'ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації. Подвиг цих людей навічно залишиться у пам’яті українського народу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь