Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

8 та 9 травня Україна відзначає День пам’яті та примирення і Перемогу над нацизмом у другій світовій війні

Дата: 08.05.2023 08:03
Кількість переглядів: 123

Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, який відзначається щороку 8 травня з метою вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни 1939–1945 років.

Фото без опису

Запроваджуючи цю пам’ятну дату, Україна прагнула доєднатися до європейської традиції відзначення перемоги у Другій світовій війні, пошанування всіх борців із нацизмом та жертв війни. А також – нагадати, що війна розпочалася внаслідок домовленостей між двома тоталітарними режимами: націонал-соціалістичним (нацистським) у Німеччині й комуністичним в СРСР. 

Цього року Україна вдруге відзначає День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної збройної агресії росії. Сьогодні, як ніколи, ми розуміємо, що мир – найбільше багатство на Землі. На жаль, сьогодні миру немає. Проте кожен з нас усіма можливими кроками намагається наблизити Перемогу України над загарбниками.

78 років тому на боці антигітлерівської коаліції українці зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Хочу наголосити, що жодна країна не може претендувати на виняткову роль у перемозі над нацизмом.

Подвиг героїв-переможців у цій жахливій війні непідвладний часу, як і наша щира та безмежна вдячність їм – людям, які виявили нездоланну мужність та незламність духу в боях за рідну землю та свободу країн Європи. Нині наш святий обов’язок – донести до нащадків історичну правду про війну та її героїв, їх подвиги, зробити все для того, щоб ніколи не перервався зв’язок поколінь.

Схилімо голови перед світлою пам’яттю героїв, які захищали і надалі захищають рідну землю, віддамо глибоку шану кожному, хто боровся і бореться за Вільну та Соборну Україну. 

Вважаю, що найважливішим підсумком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами..

Слава Україні! Героям слава!

Юрій ТАРАСЮК,

начальник Коростенської районної військової адміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь