Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ВАЖЛИВІ РЕКОМЕНДАЦІЇ, КОТРІ НЕОБХІДНО ВРАХУВАТИ ВИКРИВАЧУ

Дата: 08.12.2023 15:38
Кількість переглядів: 80

- Зверніться за правовою допомогою якомога раніше. Перед здійсненням
повідомлення про корупцію – зверніться за правовою допомогою до адвоката
(бажано такого, що має практичний досвід захисту викривачів) або громадської
організації, яка займається захистом викривачів. Це допоможе отримати
адекватну правову оцінку ситуації та прийняти правильні рішення з ключових
питань.

Фото без опису
- Обговоріть намір здійснити повідомлення про корупцію із близькими та рідними.
Здійснення повідомлення про корупцію може виявитися одним із самих складних рішень у професійній кар’єрі та мати довгостроковий вплив на рівень доходів, соціальний статус та зв’язки, ставлення оточуючих не тільки до викривача, а й до його близьких осіб. Саме тому варто попередньо заручитися їхньою підтримкою.

- Розробіть план викривання. Необхідно завчасно визначити мету повідомлення, кроки, які Ви плануєте здійснити, спробувати передбачити наслідки таких кроків, в т.ч. можливу реакцію роботодавця. Врахуйте норми законодавства, що регулюють порядок здійснення повідомлення про корупцію, встановлюють гарантії захисту викривача від негативних заходів впливу з боку роботодавця чи окремих працівників організації.

- Прийміть рішення щодо здійснення повідомлення із зазначенням авторства чи
анонімно (без зазначення авторства) та каналів здійснення повідомлення. Кожен із способів має свої переваги і недоліки. Наприклад, здійснення повідомлення про корупцію без зазначення авторства дозволяє мінімізувати ризики розкриття особи викривача, але ускладнює зворотній зв’язок із викривачем, перевірку інформації викладеної у повідомленні про корупцію, отримання специфічної інформації. Також здійснення анонімного повідомлення ускладнюють доказування того, що негативні заходи впливу застосовані до викривача саме у зв’язку із здійсненим повідомленням. Потрібно також мати на увазі, що специфічна інформація повідомлена викривачем із певною ймовірністю дозволяє його ідентифікувати роботодавцем чи особою, стосовно якої здійснено повідомлення.

- З іншого боку використання зовнішніх каналів повідомлення про корупцію, таких як засоби масової інформації може спричинити професійну та соціальну ізоляцію викривача, осуд чи навіть загрозу його безпеці, але збільшує імовірність успішного застосування визначених законом механізмів захисту його прав.

- Працюйте у звичному режимі. Це дозволить уникнути зайвих підозр, мати доступ і збирати докази, що мають істотне значення для справи.
- Будьте максимально об’єктивними. Повідомляйте факти та суттєву для справи
інформацію, не зловживайте власною оцінкою обставин. Пам’ятайте, що основу повідомлення про корупцію мають становити факти, що можуть бути перевірені. Добре, коли такі факти підтверджені відповідними доказами. Пам’ятайте:
перебільшення, необґрунтована оцінка фактів викликає сумнів у їх достовірності та підриває довіру до Вас як викривача.

- Документуйте процес викриття. Записуйте хронологію та послідовність вжитих заходів їх зміст. Ця інформація стане в пригоді.
y Подбайте про докази. Збирайте та зберігайте докази до моменту написання
повідомлення про корупцію. Цей процес має бути здійснений максимально
приховано та в такий спосіб, щоб доступ до доказів був у викривача незалежно
від волевиявлення роботодавця чи інших осіб. Не зберігайте докази на робочому ПК або корпоративній пошті.

- Вживайте заходи, пов’язані із викриванням, максимально самостійно. Це
означає використання для цього неробочого часу та власних засобів (комп’ютер, телефон, електронна поштова скринька, засоби копіювання, тощо), що перебувають поза контролем роботодавця чи інших зацікавлених осіб.
y Спробуйте знайти союзників серед колег. Союзники значно спростять процес
викривання, оскільки їх наявність свідчить про достовірність повідомленої Вами інформації та значно знижує ймовірність застосування заходів негативного вплив з боку керівництва. Пошук союзників потрібно здійснювати обережно, для того щоб у випадку невдачі мінімізувати ймовірність розкриття особи викривача.

Пам’ятайте про себе. Стрес, пов’язаний із процесом викривання, може негативно відобразитися на Вашому здоров’ї, про яке важливо дбати. Пам’ятайте: від Вашого здоров’я та емоційного стану також залежить досягнення поставленої мети.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь