АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ ЗАГРОЗА ДЛЯ СВИНАРСТВА ТА ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
Африканська чума свиней (АЧС) – вірусне захворювання, яке відноситься до транскордонних, особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин і являється великою загрозою не тільки свинарству неблагополучних регіонів, а й сільському господарству та економіці всієї України.
В Україні африканська чума серед диких та домашніх свиней стрімко поширюється.
Особливо небезпечним захворюванням африканську чуму робить його високопатогенний, надзвичайно стійкий у навколишньому середовищі вірус, різноманітні шляхи його передачі, відсутність вакцини, а також наявність постійного резервуару вірусу в дикій фауні – диких кабанів.
Вірус АЧС в інфікованому гною зберігається до 3 міс, у ґрунті – 4 міс, у трупах – 2,5 міс, в свинарниках – до 3 тижнів, у копчених м’ясопродуктах – 5 – 6 міс, у замороженому м’ясі – до 3 років.
Джерелом збудника інфекції являються хворі та перехворілі на АЧС дикі та домашні свині. З організму інфікованих свиней вірус АЧС виділяється з усіма секретами та екскретами: слиною, сечею, калом, спермою, витіканнями з очей та носової порожнини.
Факторами передачі збудника можуть стати різні об’єкти зовнішнього середовища – корми, вода, гній, підстилка, предмети догляду за тваринами, одяг обслуговуючого персоналу, транспорт, що були контаміновані вірусом, а також трупи загиблих від чуми свиней. Особливо небезпечними є інфіковані продукти харчування, боєнські та кухонні відходи, які неодноразово викликали спалахи АЧС у різних країнах.
Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, гризуни, комахи, не чутливі до нього дикі та свійські тварини, а також люди, що знаходились в епізоотичному осередку.
Зараження відбувається при прямому контакті здорових свиней з інфікованими, а також аліментарним, аерогенним шляхом, через ушкоджену шкіру та кон’юнктиву очей.
Найчастіше доводиться мати справу з гострим перебігом хвороби, який характеризується наступними симптомами: температура підвищується до 42 градусів і на такому рівні утримується аж до загибелі тварини; відзначається залежування, пригнічення, відсутність інтересу до корму, переривчастий подих, іноді з кашлем, хиткість при русі. На шкірі з’являються множинні крововиливи і фіолетово-червоні плями, які при натисканні не бліднуть. У деяких тварин можливий розлад травлення у формі запору або проносу з кров’ю, носові кровотечі, кон’юнктивіт, конвульсії і паралічі.
Засобів специфічної імунопрофілактики хвороби не розроблено. Спроби отримати вакцини виявилися безрезультатними. Лікування хворих свиней заборонено.
Економічні збитки, заподіювані захворюванням, надзвичайно великі внаслідок майже 100 % загибелі захворілих тварин, вимушеного знищення всіх свиней в епізоотичному осередку й на загрозливій зоні, витрат на проведення довготривалих карантинно-обмежувальних та ветеринарно-санітарних заходів в неблагополучному пункті, а також вразі потрапляння свиногосподарств в неблагополучний осередок та зону захисту втрати робочих місць.
Усвідомлюючи ризики та з метою запобігання поширення вірусу африканської чуми свиней на території області рекомендуємо:
- Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх контакту з іншими тваринами, сторонніми людьми.
- Не допускати відвідування ферм, тваринницьких приміщень сторонніми особами.
- Проводити щоденний клінічний огляд всіх свиней з метою виявлення можливого захворювання.
- При обслуговуванні свиней використовувати лише окремий одяг, взуття та інвентар.
- Не купувати поросят і продукти тваринного походження від забою свиней на стихійних ринках та в інших неустановлених місцях.
- Не проводити подвірний забій та реалізацію свинини без попереднього ветеринарно огляду та ветеринарно – санітарної експертизи м’яса та продуктів забою фахівцями державної ветеринарної служби.
- Не переробляти м’ясо загиблих та вимушено забитих тварин – це заборонено і може призвести до подальшого поширення хвороби.
- Не використовувати харчові та боєнські відходи тваринного походження для годівлі свиней.
- Не викидати трупи свиней та невикористані харчові відходи тваринного походження на сміттєзвалища, за межі населених пунктів, в місцях відпочинку, на узбіччях доріг, біля водоймищ, в лісових насадженнях тощо.
- При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання та/або при загибелі свиней негайно повідомляти спеціалістів Коростенського відділу Житомирської обласної державної лікарні ветеринарної медицини за адресою: вул. Грушевського, 104, м. Коростень, Коростенський р-н, Житомирська обл., 11500 або за телефоном 050-447-36-70.
Андрій ВАСЯНОВИЧ Заступник начальника управління-начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Коростенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області