Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Держпродспоживслужба Житомирської області наголошує на важливості контролю термінів придатності харчових продуктів

Дата: 18.09.2024 11:28
Кількість переглядів: 89

З початку 2024 року до Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області надійшло 253 звернення громадян, з яких 42 стосувалися порушень у сфері реалізації харчових продуктів. Основні скарги стосувалися закінчення терміну придатності, відсутності маркування та недотримання умов зберігання.

Фото без опису

Держпродспоживслужба нагадує споживачам про важливість контролю термінів придатності харчових продуктів. Мінімальний термін придатності або дата «вжити до» обов’язково зазначаються на етикетці продукту:

 

  • для продуктів, що зберігаються до трьох місяців, достатньо вказати день і місяць;
  • для продуктів, що зберігаються від трьох до 18 місяців, необхідно вказати місяць і рік;
  • для продуктів, що зберігаються понад 18 місяців, достатньо зазначити рік.

 

Мінімальний термін придатності позначається фразою «Краще спожити до…» для продуктів із точним зазначенням дати або «Краще спожити до кінця…», якщо йдеться лише про місяць чи рік.

 

Які продукти можуть не мати обов’язкової позначки терміну придатності?

 

Оператор ринку може добровільно не вказувати термін придатності для таких продуктів:

 

  • свіжі фрукти та овочі, неочищені й необроблені;
  •  вина, лікерні та ігристі вина, інші алкогольні напої з фруктів;
  • продукти з вмістом спирту 10% і більше;
  •  хлібобулочні та кондитерські вироби, що споживаються протягом 24 годин після випікання;
  • оцет, харчова сіль, цукор, жувальна гумка та деякі кондитерські вироби.

 

Для продуктів, що швидко псуються і можуть становити загрозу для здоров’я після певного періоду, на етикетці обов’язково має бути вказано дату «вжити до…».

 

Поради для споживачів.

Звертайте увагу на термін придатності харчових продуктів, умови їх зберігання та споживання після відкриття упаковки.

 

 Придбаваючи продукти, переконайтесь, що вони зберігаються у відповідних умовах.

 

Така уважність допоможе уникнути ризиків для здоров’я та забезпечить безпечне споживання харчових продуктів.

FacebookTwitterРесурс


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь