Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Фахівці застерігають: західний кукурудзяний жук – небезпечний карантинний шкідник кукурудзи

Дата: 17.09.2020 15:26
Кількість переглядів: 813

Сьогодні ми вже повідомляли про запровадження карантинного режиму по регульованому шкідливому організму західному кукурудзяному жуку та заходи боротьби з ним. Чим небезпечний західний кукурудзяний жук і як з ним боротись аби врятувати врожай розповідає фахівець - фітосанітарний інспектор Держпродспоживслужби в м. Коростені Валерій Васькевич.

Фото без опису

Личинки живляться корінням кукурудзи, що призводить до зменшення кореневої маси, поганого розвитку коріння і ураження його гнилями, які надають йому бурого забарвлення. Ослаблені рослини стають сприйнятливішими до різних захворювань, за рахунок того, що жуки та личинки є носіями різноманітних збудників захворювань кукурудзи: грибкових, бактеріальних, вірусних.

Пошкоджені дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко лягають, стебло набуває форми «гусячої шиї». При цьому стає повністю або частково неможливий механізований збір врожаю. Найбільша шкодо чинність західного кукурудзяного жука проявляється на тих полях, де відсутня сівозміна. При беззмінному вирощуванні кукурудзи значно зростає щільність популяції цього шкідника.

Жуки живляться пилком, маточковими стовпчиками, незрілими зернами, листям кукурудзи. Крім цього, жуки можуть живитися пилком інших рослин з родин гарбузових, бобових, злакових, складноцвітих.

Важливим заходом щодо виявлення даного шкідника є щорічне обстеження посівів кукурудзи маршрутно-візуальним методом, за допомогою феромонних пасток.

Внаслідок обстеження, за допомогою феромонних пасток, було виявлено західний кукурудзяний жук на території нашого району. В результаті чого розпорядженням голови Коростенської райдержадміністрації запроваджено карантинний режим на присадибних ділянках громадян с. Ходачки з 16.09.2020 року на загальній площі 2 га.

З агротехнічних заходів боротьби є дотримання сівозміни, що включає зернові (крім кукурудзи), багаторічні трави, конюшину, люцерну, просапні культури. Висівати кукурудзу на одному і тому ж полі можна лише через 3 роки, не допускаючи монокультури кукурудзи.

З хімічних заходів боротьби основним є обробка рослин проти жуків пестицидами дозволеними до використання в Україні.

В разі виявлення ознак ураження рослин західним кукурудзяним жуком просимо звертатися в управління регіональної діяльності райдержадміністрації або управління фіто санітарної безпеки Держпродспоживслужби в м. Коростені за адресою: вул. Сергія Кемського, 60, тел.4-41-65.

Нагадаємо, ознайомитись з Розпорядженням голови РДА №174 «Про запровадження карантинного режиму по регульованому шкідливому організму західному кукурудзяному жуку та заходи боротьби з ним» можна за посиланням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь