Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Жіночі назви посад: як заповнювати кадрову документацію

Дата: 24.02.2020 09:27
Кількість переглядів: 595

Схоже, новий Український правопис дійшов і до кадрової документації. Тож Мінсоцполітики довелось пояснювати, як бути із назвами посад (професій) у жіночому роді.

Фото без опису

По-першеназви посад (професій) у штатному розписі визначають відповідно до Національного класифікатора України ДК 003:2010 "Класифікатор професій", затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327  (далі — Класифікатор професій). У ньому дійсно назви посад (професій) наводять у чоловічому роді, окрім назв, які застосовують виключно у жіночому роді ("Друкарка", "Економка", "Нянька", "Покоївка", "Швачка" тощо).

По-друге, постановою КМУ від 22.05.2019 р. № 437 схвалено Український правопис в п. 4 параграфу 32 якого передбачено утворення іменників на означення осіб жіночої статі від іменників чоловічого роду.

У зв'язку з цим проект Змін № 9 до Класифікатора професій враховуватиме вказані вимоги, а саме: абзац 22 розділу 3 "Основні положення" Класифікатора професійвикладуть у новій редакції. Вона дозволить назви посад: «економка», «нянька», «покоївка», «сестра-господиня», «швачка» тощо. За потребою професійні назви робіт можна буде адаптувати для означення жіночої статі особи. Наприклад, «інженер — інженерка», «верстатник широкого профілю — верстатниця широкого профілю», «соціолог — соціологиня».

По-третє, назви посад (професій), у редакції яких використовують слова "проект", "кафедра" тощо, наприклад "Завідувач кафедри" (код 1229.4), "Керівник проектів та програм" (код 1238), "Головний інженер проекту" (код 1237.1) , приведуть у відповідність до норм і правил Українського правопису під час формування нової версії Класифікатора професій.

В підсумку Мінсоцполітики уважає, що при внесенні запису про назву роботи до кадрової документації можна застосовувати новий Український правопис.

Проте, все ж треба враховувати, що інформацію зі Звіту з ЄСВ обробляють за допомогою комп’ютерних технологій. Тож уважаємо, що краще, аби професійні назви робіт (графа 12 таблиці 5) відповідали діючому Класифікатору професій.

Джерело: лист Мінсоцполітики від 06.12.2019 р. № 259/0/193-19.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь