Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

1 січня 2020 року набрав чинності Виборчий кодекс України, але робота над його вдосконаленням триває

Дата: 04.03.2020 10:50
Кількість переглядів: 704

На основі пропозицій членів Комісії, структурних підрозділів Секретаріату Комісії, Служби розпорядника Державного реєстру виборців, а також пропозицій громадян України ЦВК опрацювала перших 3 книги Виборчого кодексу України.

На изображении может находиться: текст «новий виборчий кодекс яких 3MIH потребуе новий виборчий кодекс»

Напрацювання Комісії, надіслані до Комітету:

Упровадження електронних сервісів у виборчому процесі. Світ діджиталізується, вибори — теж. Для початку необхідно передбачити можливість подання документів у режимі онлайн для реєстрації кандидатів, їхніх довірених осіб, офіційних спостерігачів, внесення подань на членів виборчих комісій для включення їх до складу виборчих комісій, їх заміни, а також подання до виборчих комісій скарг і фінансової звітності про надходження та використання коштів виборчих фондів.

Використання інноваційних технологій у виборчому процесі. Наприклад, для підрахунку голосів виборців, встановлення особи виборця на виборчій дільниці шляхом її електронної ідентифікації.

Деталізація повноважень регіональних та територіальних представництв Комісії.
Пропонується виокремити організаційну складову діяльності виборчих комісій та віддати її регіональним представництвам ЦВК. Це дасть змогу уникнути багатьох проблем, а виборча комісія нижчого рівня буде безпосередньо сконцентрована на здійсненні повноважень колегіального органу.

Проведення позачергових, проміжних, перших і додаткових місцевих виборів двічі на рік
Пропонується проводити позачергові місцеві вибори, проміжні, перші, додаткові вибори двічі на рік – в останню неділю березня та останню неділю жовтня. У рік проведення чергових місцевих виборів усі місцеві вибори проводитимуться один раз на рік – у день проведення чергових місцевих виборів – останню неділю жовтня п’ятого року повноважень місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, обраних на останніх чергових місцевих виборах.

Запровадження механізмів боротьби із "двійниками"
На жаль, на сьогодні обсяг законодавчо визначених повноважень не дає змоги Центральній виборчій комісії ефективно реагувати на ситуації з двійниками.
Тому пропонуємо запровадити механізм жеребкування з метою визначення черговості у виборчому бюлетені кандидатів на пост Президента України, а також запровадження кримінальної відповідальності за використання технологій "двійників" на виборах.

Звичайно, це не весь перелік підготовлених та запропонованих новел Центральної виборчої комісії. Ознайомитися детальніше з іншими можна за посиланням: https://u.to/THKkFw

Більшість із них було представлено під час робочих зустрічей з делегацією Венеційської комісії та деяких структур Ради Європи на чолі з Секретарем Венеційської комісії паном Томасом Маркертом, а також із представниками Міжнародної фундації виборчих систем IFES Ukraine

Які, на вашу думку, із запропонованих змін є найактуальнішими для нашого суспільства?


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь