Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Що треба знати кожному про новий коронавірус?

Дата: 04.03.2020 12:05
Кількість переглядів: 640

Міністерство охорони здоров’я України надає відповіді на основні запитання про COVID-19 – захворювання, викликане новим коронавірусом.

Фото без опису

Що таке коронавірус?

Коронавіруси — це велика родина респіраторних вірусів, які можуть спричиняти захворювання різного ступеню тяжкості: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому.

Захворювання, яке викликав новий коронавірус, називається COVID-19. 

В Україні зареєстрований один випадок захворювання на COVID-19. Хворий госпіталізований 29 лютого. Недуга виявлена у чоловіка, який у лютому здійснював поїздку до Італії. Усі контактні особи знаходяться під наглядом лікарів-епідеміологів. Зразки аналізів відправлені до ВООЗ.

Наскільки захворювання, викликане новим коронавірусом, небезпечне?

20% від усіх випадків захворювань, викликаних новою коронавірусною інфекцією, є тяжкими і лише близько 3% потребують реанімаційних заходів.

Україна готова надавати таку допомогу у відділеннях інтенсивної терапії. 

Нагадаємо, що на Житомирщині визначили два ініфікційних відділення як госпітальні бази на випадок виявлення коронавірусної інфекції – лікарня №1 міста Житомира та обласна дитяча клінічна лікарня.

Скільки триває інкубаційний період захворювання, викликаного новим коронавірусом? 

Інкубаційний період — це період часу між зараженням і появою клінічних симптомів хвороби.

За рекомендацією ВООЗ, термін спостереження за особами, які контактували з пацієнтами з підтвердженою інфекцією, становить 14 днів.

Чи готова Україна до випадків захворювання, викликаного новим коронавірусом?

Так, Україна має чіткий план дій. Медична система України готова реагувати на можливі випадки COVID-19 та надавати кваліфіковану медичну допомогу.

В Україні близько 12-ти тисяч місць в інфекційних стаціонарах, близько 2-х тисяч лікарів-інфекціоністів та 5-ти тисяч медперсоналу. В українських лікарнях є інфекційні бокси. Система діагностування захворювання налагоджена.

Як передається захворювання?

Наразі відомо, що COVID-19 передається краплинним та контактним шляхами. Вірус не циркулює у повітрі, а передається від людини до людини. Вірус не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чхання.

Відстань – це гарантія безпеки. Це фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви знаходитесь на відстані понад 1,5 м.

Переважає контактний шлях зараження. Найчастіше вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), забруднених виділеннями з дихальним шляхів хворого чи інфікованого. 

Чи передається вірус через фрукти?

Фрукти – непридатне середовище для тривалого виживання вірусу. Немає жодних даних про передачу вірусу через фрукти. Нагадуємо, що фрукти необхідно ретельно мити, але це стандартна рекомендація.

Скільки вірус живе на поверхнях? Чим можна вбити вірус?

Вірус може зберігати життєздатність на поверхнях від 3-х годин до декількох днів. Конкретні терміни залежать від низки умов. Наприклад, тип поверхні, температура і вологість навколишнього середовища. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей, техніку тощо.

Більше інформації про коронавірус та як захистити себе від цієї інфекції можна знайти ТУТ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь