Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Не вмре, не згасне пам’ять про Тараса Шевченка

Дата: 09.03.2020 08:30
Кількість переглядів: 605

Тарас Шевченко був, є і навіки залишиться найголовнішою особистістю у становленні нашої держави. Його ім’я стало символом України. Його називають провісником  нового життя, народним пророком, титаном духу, який уболівав за долю рідного народу, тому й залишив нащадкам духовний заповіт, що передається із покоління в покоління, від роду до роду. Духовну велич і красу українського слова він підніс на найвищу височінь. 

Фото без опису

Український поет, художник, академік гравюри, громадський діяч, просвітитель, основоположник нової української літератури - все це про великого сина України, Кобзаря своєї землі.

Тарас Григорович Шевченко народився 25 лютого (9 березня за н. ст.) 1814 р. в с. Моринці Звенигородського повіту Київської губернії. Саме тому в ці дні вся світова спільнота згадує його ім’я, віддаючи шану його життєвій та творчій стежині, згадуючи його пророчі слова з поезій та вдивляючись у полотна, на яких Україна і українці, пов’язані з ними історичні та побутові теми, архітектурні пейзажі й краєвиди.

10 березня 1861 року о 5 годині 30 хвилин ранку Тарас Григорович Шевченко помер. Та він залишив по собі величезну творчу спадщину: чудові твори, славнозвісний "Кобзар", який уславив нашу поетичність. Про велику світову славу великого Кобзаря свід­чать пам'ятники, встановлені в різних країнах світу, У багатьох місцях йому відкрито музеї. Починаючи з 1962 року, щорічно присуджуються Державні премії України імені Т. Г. Шевченка в галузі літератури і мистецтва.

Значення літературної спадщини Шевченка – це також значення його "Кобзяря", який збагатив українське письменство новими темами та ідеями, образами і жанрами, ритмами і віршовими розмірами, тропами і стилістичними фігурами. З появою цієї книжки наша література поповнилася ліричними та епічними віршами, громадянськими та інтимними творами, романтичними баладами та різними видами поем. У "Кобзарі" зображене минуле і сучасне українського народу, його історія та географія. У невеликих за обсягом творах Шевченко зумів охопити питання, що хвилювало всі народи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь