Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

19 березня - 125 річчя з дня народження Максима Рильського

Дата: 19.03.2020 16:22
Кількість переглядів: 404

Сьогодні, 19 березня, в Україні та світі відзначають 125-річчя з дня народження Максима Тадейовича Рильського.

Фото без опису

Один з визначних митців України ХХ століття, академік АН УРСР  Максим Тадейович Рильський (1895–1964), увійшов в історію української культури як поет, автор текстів до музичних творів, мовознавець, перекладач, громадський діяч, талановитий лібретист, літературний редактор музичних полотен, проповідник гуманістичних, загальнолюдських цінностей, що не втрачають свого вагомого значення і сьогодні.

Народився Максим Рильський 19 березня 1895 року в Києві у сім’ї українського етнографа, економіста та суспільно-культурного діяча Тадея Рильського. Закінчив київську приватну гімназію, деякий час навчався у Київському університеті Святого Володимира. Поет змалку був знайомий із дослідником і збирачем українських народних дум та пісень Дмитром Ревуцьким, актором і режисером Панасом Саксаганським, етнографом та фольклористом Олександром Русовим. Деякий час, ще студентом, він жив і виховувався в родинах Миколи Лисенка та Олександра Русова. Кращі представники вітчизняної інтелігенції справили на нього великий вплив, виховали шанобливе ставлення до народної пісні, мистецтва та рідної мови.

Вірші Рильського, які перекладалися багатьма іноземними мовами, відіграли вагому роль у розвитку української поезії та сучасної світової літератури, музичного мистецтва. Шедеври поетичного слова М. Рильського стали основою романсів, хорів, монологів, опер тощо. Синтез музичного мистецтва і поезії становив особливу рису творчого стилю Рильського, який проніс через все життя захоплення українською мовою, народною піснею, музичним мистецтвом, маючи природний талант музикування та глибоке розуміння мистецьких явищ.

У відділі музичних фондів НБУВ зберігаються музичні полотна композиторів, основною яких стали поетичні перлини М. Т. Рильського.

З нагоди відзначення 125-ої річниці з дня народження Максима Тадейовича Рильського у Житомирській області розроблено план заходів, затверджений розпорядженням голови облдержадміністрації. Планом, зокрема передбачено:

- видання книги «Максим Рильський - дітям»;

- організація тематичної етнографічної виставки «Троянди й виноград» з основного фонду із колекції КЗ «Житомирський обласний краєзнавчий музей» Житомирської обласної ради;

- запровадження спільних міжмузейнихі виставкових проєктів;

- проведення науково-практичної конференції на тему: «Творчість Максима Рильського в просторі світової культури» за участю науковців,студентів, краєзнавців та членів благодійної організації Фонд Максима Рильського «Троянди й виноград» на базі Житомирського державного університету ім. І.Я.Франка.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь