Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

2 серпня - день пам’яті жертв геноциду ромів

Дата: 02.08.2020 08:00
Кількість переглядів: 419

В багатьох державах Європи 2 серпня відзначають на офіційному рівні як День вшанування пам’яті жертв нацистського геноциду ромів 1933-1945 років, внаслідок якого загинуло, за різними сучасними оцінками, від понад 200 тисяч до 500 тисяч ромів з різних країн, що перебували під окупацією націонал-соціалістичної Німеччини або в союзі з нею. Такий день було встановлено і в Україні постановою Верховної Ради України № 2085-IV від 8 жовтня 2004 року.

Фото без опису

Дата 2 серпня була обрана на знак пам’яті про те, що у ніч з 2 на 3 серпня 1944 року (т. зв. «Циганська ніч») у нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау у газових камерах було знищено 2897 представників ромської національності.

За роки Другої світової війни нацисти, здійснюючи расистську політику геноциду, вивезли з окупованих країн і спалили в концтаборах близько 500 тисяч ромів. Велика їх кількість була знищена в таборах примусової праці, місцях кочування, в ході каральних операцій. У межах України найбільш численних втрат зазнали роми, які проживали у Києві, на території Автономної Республіки Крим і Закарпатської області. За оцінками сучасних істориків загальна кількість жертв геноциду ромів сягає 1,5 млн. осіб.

Злочини людиноненависницьких режимів не мають прощення. Україна рішуче засуджує будь-які прояви ксенофобії і расизму, нетерпимості й дискримінації за етнічними, культурними, релігійними та будь-якими іншими ознаками. Упевнені, що істина про геноцид ромів має стати невід’ємною частиною нашої національної та загальнолюдської пам’яті для того щоб така трагедія більше ніколи не мала змоги повторитися.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь