Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У Мінрегіоні обговорили пріоритетні кроки щодо просування децентралізації до кінця 2020 року

Дата: 20.10.2020 12:10
Кількість переглядів: 496

19 жовтня в онлайн-режимі відбулось друге засідання секторальної робочої групи «Децентралізація та регіональний розвиток. Блок: Децентралізація»  під спільним головуванням Міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова і керівника напряму міжнародного співробітництва Посольства Швеції Сесилії Круни.

У засіданні взяли участь керівництво Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, представники Мінрегіону, Офісу Ради Європи в Україні, Представництва ЄС в Україні, Швейцарського бюро співробітництва в Україні, USAID в Україні, посольств Федеративної Республіки Німеччина, Швеції, Великої Британії, Королівства Данії та Канади в Україні, а також спеціальний посланник уряду Німеччини з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні Ґеорґ Мільбрадт.

Сторони обговорили пріоритетні кроки щодо просування децентралізації на 2020/21 рр., а також напрацювання пропозицій щодо внесення змін до Конституції України стосовно децентралізації.

Презентуючи основні пріоритети та завдання до кінця 2020 року з впровадження децентралізації, Міністр Олексій Чернишов зазначив, що згідно узгодженого календарного плану реформи на 2020 рік, більшу частину законодавчих актів вже прийнято. Зокрема, постанову «Про утворення та ліквідації районів», якою затверджено нову територіальну основу на субрегіональному рівні – 136 нових районів та важливий Закон України про внесення змін до Бюджетного кодексу України, яким змінено правові засади функціонування бюджетної системи України, яка враховує зміну територіального устрою громад та районів (реєстр. № 3614).

Міністр акцентував, що після проведення перших місцевих виборів 25 жовтня потрібно здійснити низку організаційних заходів, спрямованих, насамперед, на проведення перших сесій місцевих рад, затвердження місцевих бюджетів та утворення нових райдержадміністрації. «На сьогодні викликом для реформи є відсутність правових механізмів реорганізації органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади, правонаступництва майна, майнових прав, зобов’язань тощо органів місцевого самоврядування та місцевих органів державної влади у зв’язку з утворенням громад та районів. Відсутній у законодавстві й суб’єкт створення та реорганізації районних державних адміністрацій. З огляду на це першочерговим є розгляд Верховною Радою України законопроєкту щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій (реєстр. №3651-д) та нових редакцій законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації», — наголосив він.

Олексій Чернишов підкреслив, що основна ціль на наступний рік — завершити реформу децентралізації і зробити так, щоб вона практично працювала.

Серед основних завдань із просування реформи децентралізації на наступний рік заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода назвав інституційну допомогу новоутвореним громадам,  більшість з яких, утворено з «чистого листа» і  вони не мають жодного досвіду роботи, а отже «потребують нашої спільної підтримки, від самого початку своєї роботи. Також плануємо проведення серії навчань для новообраних голів, депутатів, а також інших представників місцевого самоврядування після формування нових виконавчих органів територіальних громад. Також актуальним питанням на наступний рік залишатиметься підтримка місцевого розвитку, розробка стратегій розвитку громад та підготовка проєктів регіонального розвитку, зокрема, побудови сітки центрів надання адміністративних послуг. І тут також буде потрібна і методична, і фінансова допомога з боку держави».

Міністр подякував міжнародним партнерам з розвитку за тривалу, системну та ефективну підтримку для успішної реалізації реформи децентралізації в Україні, а також відзначив ефективну співпрацю для досягнення успіху у реалізації реформи Офісу підтримки реформи децентралізації при Мінрегіоні.

У свою чергу Сесилія Круна від імені партнерів з міжнародної технічної допомоги відзначила результати реформи з децентралізації в Україні, а також запевнила у її подальшій підтримці.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь