Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Сьогодні Україна відзначає 76-річницю вигнання нацистських окупантів

Дата: 28.10.2020 11:39
Кількість переглядів: 295

В Україні щороку 28 жовтня відзначають День визволення України від нацистських загарбників. Цього дня у 1944 році було остаточно вигнано за межі сучасної території України війська нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни.

Фото без опису

76 років тому міста та села України були остаточно звільнені від нацистських загарбників. Найбільша цінність будь-якої держави – люди – отримали мирне небо над головою. І сьогодні ми вшановуємо пам’ять тих, завдяки кому це стало можливим.

За даними Українського інституту національної пам’яті, під час Другої світової війни, у лютому 1943 року, розвиваючи наступ після перемоги під Сталінградом, радянські війська зайняли Харків та деякі інші українські міста, але вже в березні 1943 року залишили їх внаслідок німецького контрнаступу. Лише восени 1943 року розпочалося остаточне вигнання нацистських окупантів з України. У 1944 році було проведено низку операцій, які дали змогу чотирьом Українським фронтам розгромити угруповання німецьких військ «Південь» і групу «А», зайняти майже всю територію України і Крим.

Завершилося вигнання нацистів з України в результаті Східно-Карпатської наступальної операції. 27 жовтня 1944-го звільнено Ужгород, а 28 жовтня радянські війська вийшли на сучасний кордон України. Втрати з обох сторін були чималими. Серед німців приблизно 60 тисяч убитих і 28 тисяч потрапили в полон. Радянська армія втратила близько 50 тисяч військовослужбовців, із них понад 41 тисяча ­– вбиті та поранені, майже дві тисячі пропали безвісти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь