Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Розірвання договорів оренди землі

Дата: 30.12.2020 15:02
Кількість переглядів: 414

Останнім часом чимало громадян в нашому регіоні звертаються до органів місцевого самоврядування, зокрема сільських рад та ОТГ з приводу можливості розірвання договору оренди земельної ділянки в разі невиконання орендарем своїх обов’язків. З цією метою та в межах реалізації Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України» фахівці Коростенського МЦ та бюро здійснюють виїзні прийоми громадян до мешканців громад, яким проводять правороз’яснювальну роботу стосовно розірвання договорів оренди землі.  Пояснють, що відповідно до Закону України «Про оренду землі» на вимогу однієї із сторін даний договір може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов’язків.

Договір оренди землі – це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства (ст. 13 Закону України «Про оренду землі»).

Слід пам’ятати, що на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду (ст. 32 Закону України «Про оренду землі») в разі невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону відповідно до яких орендодавець має право вимагати від орендаря:

  • використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно із договором оренди;
  • дотримання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів, додержання державних стандартів, норм і правил;
  • дотримання режиму водоохоронних зон, прибережних захисних смуг, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон, зон особливого режиму використання земель та територій, які особливо охороняються;
  • своєчасного внесення орендної плати.

Договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови,  що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди (ст. 368 ЦК України).

Істотні умови договору оренди землі визначені ст. 15 Закону України «Про оренду землі» .

Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої ним шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору (ч. 2 ст. 651 ЦК України).

Способи захисту прав на земельні ділянки визначені статтею 152 Земельного Кодексу України:

1. Держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю.

2. Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

3. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом:

а) визнання прав;

б) відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав;

в) визнання угоди недійсною;

г) визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування;

ґ) відшкодування заподіяних збитків;

д) застосування інших, передбачених законом, способів.

Отже, громадяни мають право звернутись до суду з позовною заявою про розірвання договору оренди земельної ділянки, так як виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб (ч. 2 ст. 158 Земельного кодексу України).

Для отримання безоплатної вторинної правової допомоги можуть звернутися до Коростенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги або відповідних бюро правової домоги, надавши необхідний перелік документів.

Оксана Сергієнко -  фахівець Коростенського МЦ з надання БВПД


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь