Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

2 лютого - Всесвітній день водно-болотних угідь

Дата: 01.02.2021 15:26
Кількість переглядів: 600

Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів (відома під назвою «Рамсарська конвенція» за назвою міста заснування – Рамсар, що в Ірані) розпочала свій відлік 2 лютого 1971 року. Україна поновила своє членство в конвенції у 1996 році та входить в число 171 країн – Договірних Сторін Конвенції.

Згідно зі статтею 1 Рамсарської конвенції під водно-болотними угіддями розуміють райони маршів‚ боліт, драговин, торфовищ або водойм – природних або штучних‚ постійних або тимчасових‚ стоячих або проточних‚ прісних‚ солонкуватих або солоних‚ включаючи морські акваторії‚ глибина яких не перевищує шість метрів. Для визначення угідь, які можуть бути заявлені до спеціального Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення, розроблені критерії, серед яких: типовість та унікальність екосистем для біогеографічного регіону, цінність угіддя для підтримання біологічного різноманіття регіону, існування ендемічних, рідкісних і зникаючих видів рослин і тварин, місце регулярного перебування понад 20 тис. водних птахів, або важливе місце для нересту, нагулу і зимівлі місцевих видів риб тощо. Кожна країна – Договірна Сторона Конвенції має заявити до Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення принаймні одне своє угіддя і взяти його під охорону.

На цей час зазначений Перелік включає 2 375 водно-болотних угідь загальною площею 253,614 млн. га. Серед них і наші 50 водно-болотних угідь міжнародного значення загальною площею близько 800 тис. га. З них 22 водно-болотних угіддя отримали статус міжнародних у 1995 році, 11 – у 2004 році, 4 – у 2016 році, 2 – у 2017 році, 11 – у 2019 році.

Секретаріат Рамсарської конвенції визначив тему 2020 року: «Водно-болотні угіддя і біорізноманіття».

Цьогорічна тема – це унікальна можливість привернути увагу до біорізноманіття водно-болотних угідь та його стану, висвітлити чому біорізноманіття є важливим та сприяти діям щодо подолання його втрат. Відомо, що водно-болотні угіддя багаті біорізноманіттям і є середовищем існування для різноманітних видів рослин і тварин.

Останні оцінки показують глобальне зниження рівня біорізноманіття, при цьому водно-болотні екосистеми зникають утричі швидше ніж ліси. Вважається, що близько 40 % світових популяцій рослин і тварин живуть та розмножуються у водно-болотних угіддях, деякі ендемічні види можуть жити лише в межах певних водно-болотних угідь, існування більшості видів риб та амфібій на певних стадіях життєвого циклу можливе лише у межах водно-болотних угідь. Водно-болотні угіддя є надзвичайно важливими територіями для птахів, зокрема для мігруючих водоплавних видів птахів.

Секретаріат Рамсарської конвенції наголошує на важливості біорізноманіття водно-болотних угідь для продукування екосистемних послуг, зокрема наводяться приклади ролі водно-болотної рослинності у фільтрації та очищенні вод від забруднювачів, зв’язуванні і накопиченні вуглецю, захисті берегової лінії від ерозії та пом’якшені впливу повеней або штормів, продукуванні будівельних матеріалів тощо. Крім того, водно-болотні угіддя використовуються для виробництва продуктів харчування рослинного та тваринного походження, від яких залежить добробут щонайменше одного мільярда людей у всьому світі. За приблизними підрахунками водно-болотні угіддя надають екосистемних послуг на 47 трильйонів доларів США щорічно.

Ці, а також інші факти згадуються у інформаційних матеріалах, які можна знайти за посиланням: https://www.worldwetlandsday.org/en/materials, адаптовані матеріали українською мовою у електронному вигляді можна знайти за посиланням: https://drive.google.com/open....

У 2020 році Міністерство енергетики та захисту довкілля України планує спрямувати зусилля на удосконалення нормативно-правового регулювання та створення ефективної системи управління водно-болотними угіддями, організацію моніторингу за станом водно-болотних угідь та екологічних освітньо-виховних заходів із залученням установ природно-заповідного фонду і заінтересованих сторін.

Реалізація на практиці пріоритетів щодо поліпшення збереження водно-болотних угідь можлива лише за умови об’єднання зусиль усіх державних та недержавних установ та організацій, всього населення країни. Сподіваємося, що Ви приєднаєтеся до нас і зробите свій внесок у збереження та відтворення надзвичайно цінних для нашого майбутнього водно-болотних угідь!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь