Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Обережно! Грип птиці!

Дата: 05.03.2021 09:20
Кількість переглядів: 267

Зважаючи на напружену епізоотичну ситуацію в Україні щодо високопатогенного грипу птиці, з метою вжиття профілактичних заходів, проведення роз’яснювальної роботи серед населення Коростенське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області інформує.

Фото без опису

Грип птиці – це інфекційне захворювання птиці, яке викликане вірусами грипу А. Вірус H5N1 – це підтип вірусу грипу A, який буває в основному у птахів, дуже заразний у птахів і може бути причиною їхньої смерті. Відомо, що дикі мігруючі птахи є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт. Пташиний грип належить до великої групи різноманітних вірусів грипу, які спочатку вражають птахів. З рідка ці віруси грипу можуть заразити інші біологічні види, зокрема свиней і людей.

В грудні місяці 2020 році було зареєстровано два спалахи вірусу грипу птиці типу А1 субтипу Н5 та один спалах вірусу грипу птиці 15.01.2021 року в Миколаївській області: Арбузинській район, ПП АП «Благодатненський птахопром» с.Іванівка; Миколаївській район, с.Трихати та Доманівський район, смт. Доманівка.

Поширення грипу птиці.

Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції і фекалії. Чутливі до інфекції птахи можуть бути інфіковані, коли вони контактують із зараженими виділеннями чи секреціями. Свійські птахи можуть бути інфіковані вірусом пташиного грипу через безпосередні контакти з інфікованими водоплавними птахами чи іншими інфікованими птахами, або через контакт із поверхнею (земля, глина чи клітки, предмети догляду), або з матеріалами (вода або корм), що були заражені вірусом. Вірус також може поширюватися через товарну продукцію (яйця, тушки, пір’я), отриману від клінічно хворої або інфікованої птиці.Проте інфікування птиці відбувається в основному повітряно-крапельним шляхом.

Загальні характеристики захворювання

Грип птиці характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту і перебігає у вигляді епізоотій та ензоотій. Збудники пташиного грипу поділяють на віруси, що викликають високо- та низькопатогенний пташиний грип. Високопатогенний грип птиці (далі – ВПГП) – інфекційне захворювання, спричинене вірусом грипу типу A, підтипу H5 та H7 або будь-яким вірусом грипу типу. До грипу сприйнятлива домашня, синантропна й дика перелітна птиця. Джерелом інфекції є хворі та перехворілі птахи, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Чинниками перенесення збудника є інфікована обмінна тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір’я. Механічні переносники: обслуговуючий персонал, комахи, пухоїди, синантропні птахи, дика перелітна птиця, гризуни. Проте інфікування птиці відбувається в основному повітряно-крапельним шляхом. Вірус виділяється в навколишнє середовище зі слиною, носовим секретом і пташиним послідом. Вірусоносійство в птиці, яка перехворіла, триває 2–3 місяці та більше. Інкубаційний період – 1–7 днів. В окремих випадках – від декількох годин до 7 діб і більше.

Лікування: високопатогенного пташиного грипу не розроблено!!!

Профілактика: використовують атенуйовані або інактивовані вакцини.

Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно: здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці; здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів; інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів; на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду; притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території); утримувати різних види птахів окремо; виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами; не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці; проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням; забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах; проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території; проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом; дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити Коростенську районну державну лікарню ветеринарної медицини.

Головний спеціаліст відділу

безпечності харчових продуктів

 та ветеринарної медицини

Коростенського РУ ГУ ДПСС

 в Житомирській області

 Антоніна Стецюк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь