Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Пам’ятне місце розстрілу мирних жителів с. Липники Лугинської територіальної громади

Дата: 18.04.2021 11:40
Кількість переглядів: 1151

Південно-західна околиця села. Тут 31 грудня 1942 р. були розстріляні німецько-фашистськими карателями 68 жителів с Липники за зв’язки з партизанами з’єднання ім.  Щорса. Їх прізвища відомі.

Фото без описуФото без опису

У 1985 р. на місці розстрілу встановлено композицію з двох фігур, виконаних із поліварної міді: дідусь підтримує рукою внучку. Композиція розміщена на земляному кургані висотою 1,2 м, перед яким укріплена мідна стела (1м х 0,7м) з присвятним написом:

«Землякам, павшим от рук фашистов на этом месте 31.ХІІ.1942 г.»

Фото без опису

Фасадна частина земляного насипу облицьована гранітними плитами, до композиції ведуть східці.

Трагічна сторінка Історії села.

Того дня група радянських партизанів (5-6чоловік) грабували сільський магазин. Саме в цей час каральний загін СС (500чоловік) здійснював передислокацію з Лугин на Словечно. Дорога проходила повз село. Попереду батальйону на відстані 1,5 км на мотоциклі їхала розвідка. Батальйон ще знаходився на лісовій дорозі, а мотоцикл вже порівнявся з селом. Замість того, щоб непомітно покинути село, партизани обстріляли мотоцикл і вбили одного з німецьких солдат, спровокувавши тим самим есесівців на каральну акцію. Після цього вони сіли на підводи і втекли з села. З боку партизан це була свідома провокація, тому що за 1,5 роки окупації вони знали, що за таке будуть неминучі акційні дії з німецького боку. Так і сталося. Батальйон розгорнувся і оточив село. Есесівці, розбившись на групи, почали виганяти всіх чоловіків (чомусь вирішили покарати лише їх). По одному або групами чоловіків виводили на край села і розстрілювали з кулемета. При цьому траплялись неоднозначні випадки.

Климчук Галина Захарівна 1938р.н. розповіла, що есесівець вів її неповнолітнього брата на розстріл. Коли він побачив, що у той момент на вулиці нікого не було, то штовхнув хлопця за пліт і знаком наказав сховатись. Ничипорчук Марина Артемівна 1889р.н. і її дочка Заливака Єва Опанасівна 1923 р.н. вмолили іншого есесівця не виганяти на розстріл їхнього сина і брата Івана. І в цьому випадку есесівець пожалів хлопця. Під час розстрілу групи чоловіків шкільний учитель Німець Ілько Григорович у момент, коли кулемет почав стріляти, штовхнув неповнолітнього Власюка Григорія і вони впали неушкодженими. Коли есесівці пішли за групою липничан, вони відповзли у кущі та сховались у лісі. Таким же чином врятувались іще декілька чоловік. Того трагічного дня загинули 68 липничан.

Фото без опису

Джерела та література:

О.М. Іващенко «Пам’ятки та пам’ятні місця історії та культури на Житомирщини»; - видання Житомир «Полісся» 2006

М. О. Хоптинець «Липники шлях з минулого в майбутнє» Липники 2018.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь