Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

День пам'яті померлих від СНІДу

Дата: 16.05.2021 09:27
Кількість переглядів: 338

З ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, третя неділя травня – день, коли світ згадує людей, які померли від СНІДу. Цьогоріч цей день припадає на 16 травня.

Фото без опису

За інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ України 150 тисяч пацієнтів із ВІЛ/СНІД, туберкульозом, гепатитом вдалося врятувати за останні 20 років епідемії ВІЛ/СНІД в Україні завдяки доступу до безперебійного лікування, АРВ-терапії. У той час, як від СНІДу з 1987 до 2020 року померло 53 547 людей. Саме на статистиці живих, а не померлих наголосили учасники Акції до Всесвітнього дня пам’яті жертв СНІДу.

Роман Родина, генеральний директор Центру громадського здоров’я, у своєму виступі наголосив: «Держава взяла на себе відповідальність за забезпечення сталості послуг, які мають доказову ефективність у сфері протидії ВІЛ. У 2020 році 268 342 людини, які належать до груп підвищеного ризику інфікування ВІЛ та 34 148 людей, які живуть із ВІЛ, скористалися послугами профілактики та догляду й підтримки, які закупив Центр громадського здоров’я за кошти державного бюджету. Доступні ліки та послуги дозволяють людям із ВІЛ жити повноцінне життя! Лише в тісній співпраці держави, експертів та міжнародних організацій ми зможемо подолати епідемію ВІЛ та врятувати мільйони життів українців».

В пам'ять загиблих від СНІДу в парку Черкас відкриють пам'ятник | Про  Головне

«“100 % Життя” вже 20 років виборює безперебійне лікування — АРВ-терапію для чверті мільйона українців із ВІЛ. Заради цього ми об’єднуємо міжнародних донорів, партнерів, владу. Попри те, що Україна досі посідає одне з перших місць у Європі за кількістю ВІЛ-позитивних, темпи смертності знижуються. Тому наша мета — робити все, аби не втрачати людей. Зараз фактично відбувається «епідемія в епідемії». Під час COVID-19 люди з ВІЛ є більш вразливі. Тому необхідно забезпечити доступ до вакцинування та безперебійний доступ до АРВ-терапії», — підкреслив Дмитро Шерембей, голова координаційної ради БО «100 % Життя».

Сьогодні Україна потерпає від епідемії COVID-19, під час якої люди з ВІЛ стають найбільш вразливими. Аби захистити ЛЖВ від іншої пандемії, пацієнтам із ВІЛ необхідно забезпечити вакцинування від COVID-19 та вдосконалити схему надання АРВ-терапії. Адже через локдауни не всі можуть вчасно діставатися до СНІД-центрів та отримати терапію. Тому, на думку активістів БО «100 % Життя», важливо видавати АРВ-терапію на максимально можливий час, аби зменшити для пацієнтів із ВІЛ кількість контактів і необхідність приходити за терапією частіше.

За двадцять років боротьби з епідемією ВІЛ, Україна зробила значні кроки для захисту й підтримки ВІЛ-позитивних пацієнтів: доступні ліки та послуги дозволяють людям із ВІЛ прожити повноцінне життя на 100%. У часи подвійної епідемії (ВІЛ та COVID-19) активісти закликають усіх партнерів разом зберегти досягнення та послуги для ЛЖВ-спільноти.

«Держава взяла на себе зобов’язання забезпечувати лікуванням пацієнтів із ВІЛ, — підкреслює Віктор Ляшко, Заступник Міністра охорони здоров’я України. — В Україні діють сучасні протоколи лікування ВІЛ-інфекції й у разі позитивного тесту, пацієнт може одразу розраховувати на доступ до АРВ-терапії. В Україні лікування є доступним і безкоштовним. Завдяки розгортанню медичної реформи, супровід лікування пацієнтів із ВІЛ можна також отримувати через лікарів первинної ланки».

За офіційними даними, на початок 2020 року в Україні проживає 251 168 людей з ВІЛ. Станом на 1 січня 2020 року 136 105 ВІЛ-позитивних українців отримують лікування АРВ-терапією (тоді як ще у 2009 році — 15 871 особи). Терапія дозволяє людям із ВІЛ жити за умов безперебійного вживання. Тому для людей із ВІЛ вкрай важливо не припиняти прийом ані на день. Локдаун та обмежений доступ до медичних установ, де можна отримати АРВ-терапію, несуть пряму загрозу для пацієнтів із ВІЛ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь