Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Схема планування території об’єднаної територіальної громади

Дата: 25.08.2021 11:35
Кількість переглядів: 782

Верховною Радою України у другому читанні був ухвалений Проєкт Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель, реєстраційний номер 2280.

Фото без опису

Законопроєктом пропонується врегулювання питань встановлення комплексного просторового планування територій громад, що скасовує необхідність розроблення декількох, споріднених за змістом, видів містобудівної документації та документації із землеустрою. Також законопроєкт унормовує питання, пов’язані із затвердженням цієї документації та формуванням електронної картографічної основи для планування території. 

Законопроєкт надає органам місцевого самоврядування можливість здійснювати просторове планування території громади, як у межах, так і за межами населених пунктів. Комплексний план просторового розвитку території громади є одночасно містобудівною документацією і документацією із землеустрою на місцевому рівні, розробляється в електронному документу та є загальнодоступним.

Завдяки цьому законопроєкту буде забезпечений реальний зв’язок програм соціально-економічного розвитку із документацією із просторового планування, а також створення прозорого та неконфліктного механізму врахування громадських та приватних інтересів через прозорі громадські обговорення. 

Створені міські, селищні та сільські об’єднані територіальні громади не можуть повноцінно функціонувати, оскільки не мають управлінських повноважень щодо земель у межах їх території, що розташовані за межами населених пунктів. У комунальну власність за межами населених пунктів ОТГ отримали за розпорядженням Кабінету Міністрів України не більше 10-15 відсотків земель з тих, які мають перейти у власність таких громад.

Відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та розпорядження КМУ №333-р від 1 квітня 2014 р., об'єднана територіальна громада має визначити підходи до просторового планування своєї території. Сьогодні дуже актуальним є комплексний підхід до планування території – адже це ключ до сталого, планомірного та гармонійного розвитку громади.

Розроблення схеми планування території ОТГ здійснюється з урахуванням стратегії ії розвитку. При цьому визначаються види переважного функціонального використання територій (житлові, виробничі, рекреаційні тощо), напрямки транспортних та інженерних магістралей, встановлюються планувальні обмеження на використання території. Саме тому схема простого планування території об’єднаної громади сьогодні має бути одним із найважливіших документів, яких вона потребує.

Схема просторового планування території громади – це інструмент розумного управління для органів місцевого самоврядування. Завдяки застосуванню геопросторових даних є можливість оперативно приймати рішення щодо забезпечення життєдіяльності громади в будь-якій сфері: освіті, медицині, інженерно-транспортній, санітарно-епідемічному благополуччі, пожежній безпеці тощо. Соціально-економічний розвиток об’єднаних тери-торіальних громад неможливий і без зміцнення місцевого самоврядування та досягнення їх фінансової спроможності. Стратегічне просторове планування території дає можливість створювати й ефективніше залучати інвестиційні програми та проекти.

Разом з тим, розроблення схеми просторового планування потребує значних коштів. На підтримку громадам постановою Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 р. № 853 затверджено ПОРЯДОК ТА УМОВИ надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розроблення комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад, відповідно до якого кожна громада може отримати кошти на розроблення містобудівної документації.

 

ПОРЯДОК ТА УМОВИ надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розроблення комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь