Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Профілактика гострих кишкових інфекцій

Дата: 07.06.2022 11:21
Кількість переглядів: 169

Пік кишкових інфекцій зазвичай припадає на спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

Фото без опису

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

Гострі кишкові інфекції – велика група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту.

Практично всі збудники кишкових інфекцій надзвичайно живучі. Вони здатні довго існувати в грунті, воді і навіть на різних предметах. Наприклад, на ложках, тарілках, дверних ручках і меблях. Кишкові мікроби не бояться холоду, проте все ж вважають за краще жити там, де тепло і волого. Особливо швидко вони розмножуються в молочних продуктах, м’ясному фарші, холодці, киселі, а також у воді (особливо в літній час).

Збудників кишкових інфекцій досить багато, але клінічно вони проявляють себе досить типово. Захворювання зазвичай починається з погіршення самопочуття, підвищення температури тіла, з’являється нудота, діарея, болі в животі, здуття.

 

При появі цих симптомів потрібно негайно звернутися до лікаря. Лікування вдома допустиме тільки при легких формах захворювання, діагностувати які може тільки лікар. При цьому лікування повинно проводитися під його контролем. Постарайтеся ізолювати хворого, щоб запобігти зараженню інших членів сім’ї.

Щоб уберегтися від гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь , вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі:

  1. Підтримуйте чистоту:

· мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

· мийте руки після відвідування туалету;

· вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;

· захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

  1. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

· для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

· зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

  1. Ретельно готуйте їжу:

· ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця, рибу і морепродукти;

· доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися як мінімум за 70 °С;

· сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;

  1. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

· не залишайте готову їжу без холоду більш ніж на 2 години;

· зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подавання до столу;

· не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

  1. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

· використовуйте чисту або очищену воду;

· обирайте свіжі та незіпсовані продукти;

· ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;

· не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Начальник відділу державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

КУ ГУ ДПСС в Житомирській області

Заїнчківська Оксана


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь