Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

4 квітня - Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги у розмінуванні

Дата: 03.04.2023 12:47
Кількість переглядів: 336

Варварське вторгнення 24 лютого 2022 року ознаменувало кульмінацію восьмирічної агресії Російської Федерації проти України та необхідність переоцінки усталеної протягом останніх кількох десятиліть парадигми сприйняття питань війну і миру – найважливіших з тих, з якими має справу людство. Підрив віри і довіри до світового порядку, що сформувався після Другої світової війни та отримав дотеперішніх рис після завершення (або інсценування завершення, як тепер здається) Холодної війни, набуває незворотного характеру. Такий процес вимагає реформи підходів до підтримання міжнародного миру та безпеки, адже на сьогодні перспективи повноцінного збереження попереднього формату, побудованого навколо ООН і похідних інституцій, виглядають радше ілюзорними. 

Фото без опису

4 квітня світова спільнота відзначає Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги у розмінуванні. 

Протимінна діяльність – а таку назву носить ціла галузь, що включає у себе навчання ризикам та інформування про правила поведінки в районах минулих бойових дій, маркування небезпечних ділянок і складання їх карт, обстеження та очищення місцевостей від боєприпасів, мін або саморобних пристроїв, допомогу постраждалим від підривів – активно розвивалась в Україні останніми роками. Утім наразі, як і багато інших сфер, протимінна діяльність буде адаптуватись до реалій «post-2/24», керуючись її значенням для безпечності повернення евакуйованих і біженців до їх громад, убезпечення та відновлення економічної діяльності на сільськогосподарських землях і промислових об’єктах, що зазнали мінування чи обстрілів. Починаючи з 2015 року Україна постійно фігурувала серед найбільш забруднених вибухонебезпечними залишками війни країн світу. Вірогідно, що тепер країна обійме сумну першість.

З нагоди  Міжнародного дня просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги у розмінуванні Коростенське районне управління Головного управління ДСНС України у Житомирській області інформує жителів громади про правила поведінки при виявленні вибухонебезпечних предметів.
Під вибухонебезпечними предметами слід розуміти будь-які пристрої, засоби, підозрілі предмети, що здатні за певних умов вибухати.


До вибухонебезпечних предметів належать:
вибухові речовини – хімічні з’єднання або суміші, здатні під впливом певних зовнішніх дій (нагрівання, удар, тертя, вибух іншого вибухового пристрою) до швидкого хімічного перетворення, що саморозповсюджується, з виділенням великої кількості енергії і утворенням газів.
боєприпаси – вироби військової техніки одноразового вживання, призначені для враження живої сили супротивника. До боєприпасів належать:
– бойові частки ракет;
– авіаційні бомби;
– артилерійські боєприпаси (снаряди, міни);
– інженерні боєприпаси (протитанкові і протипіхотні міни);
– ручні гранати;
– стрілецькі боєприпаси (набої до пістолетів, карабінів, автоматів тощо);
піротехнічні засоби:
– патрони (сигнальні, освітлювальні, імітаційні, спеціальні);
– вибухові пакети;
– петарди;
ракети (освітлювальні, сигнальні):
– гранати;
– димові шашки.
саморобні вибухові пристрої:
– пристрої, в яких застосований хоча б один елемент конструкції саморобного виготовлення:
– саморобні міни-пастки;
– міни-сюрпризи, що імітують предмети домашнього побуту, дитячі іграшки або речі, що привертають увагу.

Зазвичай, при знаходженні серійних мін, снарядів, гранат дорослі негайно викликають фахівців, які огороджують район і знешкоджують небезпечні знахідки. Інша справа – діти. Природна цікавість спонукає їх до небезпечних експериментів. Діти підкладають боєприпаси у багаття, випробують їх на міцність ударами, намагаються розібрати, приносять додому, у двір, до школи. Тому так важливо пояснити їм наслідки подібних дій, навчити правилам поведінки у таких ситуаціях.

У разі знаходження вибухонебезпечного пристрою ЗАБОРОНЕНО:
– наближатися до предмета;
– пересувати його або брати до рук;
– розряджати, кидати, вдаряти по ньому;
– розпалювати поряд багаття або кидати до нього предмет;
– приносити предмет додому, у табір, до школи.

Про знахідку вибухонебезпечного предмета необхідно ТЕРМІНОВО повідомити до Cлужби порятунку «101» чи до поліції за номером «102».

Запам’ятайте! Виявлений вибухонебезпечний предмет, не можна торкатися – це дуже небезпечно.
Знешкоджувати вибухонебезпечні предмети мають право тільки спеціально підготовлені фахівці піротехнічних груп, які пройшли фахову підготовку та мають практичні навички роботи з вибуховими речовинами та різноманітними боєприпасами.

Якщо виявив вибухонебезпечний предмет, телефонуйте до служби порятунку за номером «101»!

https://www.uda.org.ua/eore-info/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь