Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Турбота з народження вдома

Дата: 10.08.2023 09:30
Кількість переглядів: 129

Під час виїзного засідання Ради безбар'єрності у Вінниці ми мали нагоду познайомитися з флагманськими проєктами областей. Це дуже важливий і цікавий напрямок реалізації Стратегії безбар'єрності, адже керівництво областей краще обізнане з проблемами власних громад і запитами суспільства, тож відповідно розуміє, які проекти потрібно реалізовувати в першу чергу. Так, начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко презентував проєкт "Турбота з народження вдома", що був започаткований разом з Дитячим фондом ООН UNICEF Ukraine.

Фото без опису

Питання ефективного раннього втручання є актуальним для всіх громадян, адже недостатні можливості та знання молодих батьків щодо забезпечення належного піклування про немовлят можуть призвести до відсутності належних умов для безпечного зростання дитини.

На етапі планування проєкту в нього вже закладені дві важливі складові: якість і доступність. Тобто ця послуга має бути якісною, а також доступною для всіх жителів області, яким вона потрібна.

Широкое охоплення буде забезпечене завдяки мобільності патронажних команд, які зможуть відвідувати вдома і надавати потрібну підтримку, щоби батьки забезпечили турботу дітям. Важливою частиною цього проекту є його індивідуальний підхід: кількість візитів до кожної окремої родини буде залежати саме від дитини, її стану, прогресу та потреб. 

Така універсально-прогресивна модель

домашніх візитів на рівні регіону дозволить надати необхідну підтримку родинам з дітьми до 3 років.

Очікується, що в межах проєкту протягом 2022 та 2023 років таку підтримку отримають 2 000 родин та дітей. Це матиме комплексний результат як на рівні кожної окремої родини, так і на рівні всієї системи охорони здоров'я в цілому. 

Раннє втручання допоможе малюкам з порушеннями розвитку чи високим ризиком виникнення порушень повніше реалізувати свій потенціал та швидше адаптуватися до життя в родині. Тож і батьки зможуть зберегти звичайну побутову і робочу діяльність і навчитися краще дбати про малюків.

Зменшення дитячої смертності та рівня захворюваності, підвищення показника раннього виявлення затримок розвитку і надання вчасної допомоги, зменшення покинутих батьками дітей — все це також має стати результатами реалізації цього проєкту. 

Це великий та важливий проєкт, в якому вже зроблено немало. 

Як розповіли в Житомирська ОДА, за 5 місяців реалізації проєкту на Житомирщині понад 400 родин охоплені патронажним наглядом. З них у 30 вдалося виявити та вчасно скоригувати фактори, які могли негативно позначитись на розвитку дітей. В рамках проєкту до кінця 2023 року рівень охоплення родин з дітьми до трьох років має збільшитися в 5 разів – до 2000 жінок та дітей. Крім того, на базі області створюється перший в Україні навчально-симуляційний центр, який зможе готувати спеціалістів для роботи за цією моделлю.

Зараз в області напрацьовують важливий й унікальний досвід. Вже сформована команда тренерів, яка ділиться досвідом з фахівцями інших областей, серед яких Кіровоградська, Дніпропетровська, Львівська, Полтавська, Чернігівська, Київська та місто Київ.

"Сподіваємось, що за підтримки Міністерства охорони здоров'я України та Національної служби здоров'я України цю послугу можна буде поширити в масштабах всієї країни", — зазначив голова Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

Іноді трапляється так, що дитина народжується з порушеннями здоров'я. Іноді ми можемо цьому завадити, а іноді — ні. Та ми завжди можемо підтримати такі родини та таких дітей. Саме це й ж метою цього проєкту. 

Флагманський проєкт "Турбота з народження вдома" реалізується на виконання Стратегії створення безбарʼєрного простору в Україні, яка розроблена за ініціативи першої леді Олена Зеленська.  

Цю публікацію створено за підтримки проєкту Ради Європи «Посилення соціального захисту в Україні» Social Rights UA, що має на меті посприяти, щоб вразливі соціальні групи, які постраждали від війни, користувалися підвищеним рівнем соціальних прав та соціального захисту.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь