Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Круглий стіл з питань поліпшення ефективності запобігання інфекційним захворювання шляхом імунізації населення

Дата: 16.01.2024 17:40
Кількість переглядів: 135

15 січня відбулося засідання Круглого столу з актуальних питань поліпшення ефективності запобігання інфекційним захворюванням шляхом імунізації населення.

Фото без опису

Модераторами цієї зустрічі виступили консультант з експертної підтримки вакцинації проти COVID-19Федір Лапій та консультант з громадського здоров’я МОЗ України Олег Швець. Засідання Круглого столу проходило в рамках впровадження проєктів Міністерством охорони здоров’я України у співпраці зі Світовим банком «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» і «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні».

У роботі Круглого столу в очному форматі взяли участь експерти та координатори Департаменту охорони здоров’я Житомирської ОВА. Долучитися в онлайн-форматі та взяти участь в обговоренні нагальних питань запобігання інфекційним захворюванням шляхом імунізації мали змогу фахівці закладів охорони здоров’я області, які безпосередньо займаються питаннями вакцинації населення нашої області.

На початку зустрічі Федір Лапій охарактеризував епідеміологічну ситуацію в Україні, зупинившись, зокрема, на питаннях імунопрофілактики та наявності різних видів вакцин в країні, у тому числі і проти COVID-19.

За словами фахівця, в умовах повномасштабної війни росії проти України кількість людей, які вакцинуються від COVID-19, значно знизилася, хоча сам вірус та його наслідки не зникли. Як свідчить статистика, незважаючи на всі заходи профілактики та забезпеченість безкоштовними вакцинами, за офіційно підтвердженими даними через COVID-19 щотижня Україна втрачає біля 50 осіб з груп ризику. Це ж стосується і сезонної захворюваності на грип, яка триватиме в нашій країні ще протягом декількох місяців і пік захворюваності на який очікується в лютому та наприкінці березня. Серед інших ризиків, які існують в Україні – спалах захворюваності на кір через відсутність у багатьох дорослих імунітету до цього грізного захворювання. Тож «вакцинуючи дітей, ми захищаємо і себе, дорослих», наголосив фахівець. Вакцинованими мають бути і наші військові, які стоять на захисті нашої країни в зоні бойових дій.

“Хоча вакцинація і не дає стовідсоткової гарантії, що нам вдасться уникнути інфікування, проте вже доведено, що щеплення значно полегшує перебіг захворювання та знижує ризик виникнення ускладнень. Навіть у відносно легкій формі COVID-19 завдає багато незручностей у вигляді головного болю, слабкості, підвищеної температури тощо, котрі тривають декілька днів. При важкому перебігу та за наявності ускладнень людина може втратити працездатність на декілька тижнів чи навіть місяців. А це вже значно погіршує ситуацію в умовах війни, коли ми всі так прагнемо бути максимально ефективними та робити все можливе задля нашої перемоги”, – зазначив Федір Лапій.

У ході робочої зустрічі було обговорено ряд важливих питань стосовно термінів вакцинації, щеплення різних груп населення, включаючи осіб з груп ризику, наявності в Україні вакцин від різних видів захворювань.

Довідково. Вакцинація від COVID-19 у Житомирській області станом на 31 грудня 2023 року:

загалом за увесь період отримали  1 дозу COVID-19 – 482892 особи,  2 дози – 466807 осіб, додаткову дозу – 878 осіб, бустерну дозу – 93261 особа, другу бустерну дозу – 9189 осіб, третю бустерну дозу – 85 осіб.

Діти 5-11 років: 1 дозу – 799 дітей, 2 дозу – 613 дітей, бустерну дозу– 1.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь