Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

#Тияк: Бачу, що близька людина переживає стрес. Як я можу зарадити?

Дата: 20.02.2024 14:30
Кількість переглядів: 77

Розпочніть зі спокійної розмови: запитайте, що людина відчуває, що її тривожить. Скажіть, що реакції на стрес бувають різні й усі вони нормальні. Запропонуйте прості техніки самодопомоги: вправи для самозаспокоєння, наприклад на повільне дихання або ж на зменшення напруги в тілі.

Фото без опису

Це порада з циклу матеріалів про ментальне здоров’я, які опубліковані на порталі «Дія. Безбар’єрність» (https://bf.diia.gov.ua/articles/bachu-shcho-blyzka-liudyna-perezhyvaie-stres-iak-ia-mozhu-ii-dopomohy). За словами авторів, найкращий спосіб підтримати – допомогти людині подбати про себе. Наприклад, попросити її згадати, що допомагало в минулому, коли вона переживала схожий стан.

Статті розповідають про подолання тривоги, способи підтримання себе та близьких. Якщо вам легше сприймати інформацію з відео, стануть у пригоді техніки самодопомоги від українських зірок (https://bf.diia.gov.ua/articles/skazhy-chesno-ty-iak-tekhniky-samodopomohy-vid-ukrainskykh-zirok), про які йдеться вище. Або ж прості стратегії, як перемогти стрес (https://bf.diia.gov.ua/articles/yak-peremohty-stres-prosti-stratehii-dopomohy-u-serii-animatsiinykh-videorolykiv), у коротких анімованих роликах.

Важливий матеріал – докладне пояснення того, як може допомогти з проблемами ментального здоров’я сімейний лікар (https://bf.diia.gov.ua/articles/chy-mozhe-simeinyi-likar-dopomohty-z-problemamy-mentalnoho-zdorovia). До речі, у період воєнного стану для звернення до такого лікаря декларація необов’язкова. Бо ж кожен українець має право на підтримку, особливо якщо через російське вторгнення мусив залишити рідний дім і втратив зв’язок зі своїм лікарем.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь