Коростенська районна державна адміністрація
Житомирська область, Коростенський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як на Житомирщині працюю мобільні медичні команди?

Дата: 26.04.2024 15:20
Кількість переглядів: 74

Тричі на тиждень мобільні медичні команди відвідують села у трьох громадах Житомирської області. Це Народицька, Олевська та Словечанська ТГ. Задля відновлення доступу до медичних послуг для місцевих жителів виїжджають мобільні медичні команди у складі сімейного лікаря, медичної сестри, психолога та фахівця із соціальної роботи. Це доступні безоплатні послуги для людей з первинної медичної допомоги, а також психологічні та соціальні консультації.

Фото без опису

«Щовівторка наша мобільна медична команди здійснює виїзди до сіл Народицької громади. За один візит приймаємо понад 20 людей. Здійснюємо первинний огляд, консультуємо з питань здоров’я за скаргами та запитами людей. На місці проводимо скринінги. Наприклад, на цукровий діабет. І саме підвищення рівня глюкози в крові найчастіше виявляємо вперше. Тобто до цього люди не знали, що мають такі ризики», – розповідає сімейна лікарка Олена Мисюк.

У разі виявлення позитивного скринінгу пацієнта перенаправляють на консультації до вузьких спеціалістів та додаткові обстеження. Найчастіше, із практики трьох місяців роботи ММК у громадах на Житомирщині, люди потребують консультацій та супроводу ендокринолога та кардіолога.

Мобільні медичні команди (ММК) під час виїздів здійснюють чотири види медичних скринінгів (обстежень) на:

  • цукровий діабет;
  • серцево-судинні захворювання;
  • хронічне обструктивне захворювання;
  • втрату слуху.

Окрім того, ММК на місці проводять додаткову діагностику: електрокардіографію, отоскопію, офтальмоскопію, вимірювання гостроти зору. За потреби можуть провести УЗД-діагностику, також  здійснюють аналізи на холестерин, тропінін, ВІЛ, вірусні гепатити В і С, визначають рівень кисню в крові.

Кожного разу під час виїздів ММК отримують вдячність від місцевих жителів. Адже вони не мають можливостей, аби самостійно дістатися до лікаря. Проте потребують не лише послуг первинної ланки медицини, але й консультацій вузьких спеціалістів. На цьому наголошувала Надія Євгеніївна із села Чабан Словечанської громади.

У період із січня по березень ММК здійснили вже 34 виїзди, у квітні – ще 14. За цей час послугами охопили вже більше 1150 місцевих жителів Олевської, Народицької та Словечанської громад. Виїзди у ці громади області триватимуть до вересня включно і мають максимально охопити усі села.

Мобільні медичні команди працюють в межах проєкту «Інновації для подолання епідемії ВІЛ» за підтримки USAID (агентства США з міжнародного розвитку) спільно з PACT. Проєкт на Житомирщині впроваджує ГО «НУО «Ін Тач Юкрейн Фундейшн».

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь